Hrvatsko pravosuđe u financijskom kolapsu, prijeti paraliza suđenja u velikim predmetima!

Hrvatsko pravosuđe se našlo u financijskom kolapsu, zbog besparice prijeti paraliza suđenja u velikim predmetima!

Sudovi upozoravaju na dramatičnu situaciju, Županijski sud u Zagrebu uopće više nema novca za vještačenja, a dodaci uskočkim sucima smanjit će se na 500 kuna mjesečno, piše Večernji list, napominjući kako je realno očekivati da se zbog ušteda na dodacima nagodinu nitko neće javiti za uskočke suce.

U Ministarstvu pravosuđa odgovaraju da novca naprosto nema i, ako pravosudna tijela ne uspiju uštedjeti na drugim stavkama, moglo bi doći do rezanja plaća sudaca i tužitelja, pa i broja zaposlenih.

Za ovu je godinu je u proračunu za pravosuđe planirano 1,6 milijardi kuna. Taj je iznos trebao pokriti plaće i doprinose (uključujući dežurstva i prekovremeni rad) u Ministarstvu pravosuđa, na sudovima, državnim odvjetništvima i zatvorima. U odnosu na proračun iz 2011. godine, riječ je o smanjenju za 120 milijuna kuna.

Na sudovima tvrde da im je iz Ministarstva pravosuđa stigao dopis iz kojeg proizlazi da do kraja godine pravosuđe mora uštedjeti čak 160 milijuna kuna te smanjiti broj uskočkih sudaca. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kaže da je iznos od 160 milijuna kuna prenapuhan te da je riječ o tome da se 24. kolovoza pokazalo kako je potrošeno više od 70 posto novca predviđenog proračunom. Rebalansa proračuna neće biti i treba napraviti plan kako završiti godinu s novcem koji je ostao.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*