HRW: Srbija mora izručiti Mladića prije nego što nastavi put prema EU

Jučerašnja presuda Haaškoga suda kojom su sedmorica bosanskih Srba proglašeni krivim za genocid počinjen nakon osvajanja Srebrenice u srpnju 1995. te osuđeni na zatvorske kazne u rasponu od pet godina do doživotnog zatvora, iznova je skrenula pozornost na činjenicu da je glavni krivac još na slobodi.

General Ratko Mladić, koji je po ulasku u Srebrenicu otvoreno, pred TV kamerama najavio osvetu, još u bijegu, a jedino što je Srbija dosad učinila jest predaja (navodnih) Mladićevih dnevničkih bilješki, u kojima nedostaju upravo za srebreničku tragediju najvažnije stranice, one na kojima su opisani događaji u razdblju od siječnja do srpnja 1995., kada je planiran i proveden pokolj u tzv. zaštićenim zonama Žepa i Srebrenica.

Haaška presuda je, dakle, skrenula pozornost na tu činjenicu i izazvala neke konkretne reakcije. Tako, primjerice, Društvo za ugrožene narode internacional zahtijeva da se izvrši jači međunarodni pritisak na Srbiju kako bi izručila Mladića. “General koji je zapovijedao ubojicama iz Srebrenice ne smije izbjeći pravednoj kazni za podmukle zločine genocida. Na savjesti su mu najmanje 8.000 bespomoćnih i nezaštićenih civila, koji su na najsvirepiji način izgubili svoje živote”, izjavio je predsjednik Društva za ugrožene narode internacional Tilman Zülch.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch zatražila je da EU ustraje na uhićenju Ratka Mladića prije nego dopusti Beogradu da napreduje prema Europskoj uniji. “EU mora iskazati privrženost pravdi i tražiti od Srbije uhićenje Ratka Mladića prije nego se Beograd nastavi približavati EU-u”, piše HRW u pismu koje je u petak poslano ministrima vanjskih poslova 27 zemalja članica EU-a.

Ministri vanjskih poslova EU-a trebaju u ponedjeljak u Luxembourgu razmotriti nastavak postupka ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom. Nizozemska, koja blokira ratifikaciju SSP-a, najavila je da će promijeniti odluku ako izvješće tužitelja ICTY-ja Sergea Brammertza o suradnji Srbije sa sudom bude pozitivno.

A ima nekih nagovještaja da bi, zahvaljujući činjenici da je haaškom Tužiteljstvu dostavila (nepotpunim i vrlo sumnjiv!) Mlčadićeve dnevnike, Brammertz mogao dati prolaznu ocjenu Srbiji.

Mladić je godinama uživao podršku u Srbiji. Premda Međunarodni tribunal za ratne zločine za njim traga od 1995. godine, Mladić se do kraja ožujka 2002. nesmetano mogao kretati po Beogradu. Svoje prste u Mladićevu skrivanju ima i aktualni srbijanski predsjednik Boris Tadić. Utvrđeno je, niame, da je u vrijeme dok je Tadić obnašao dužnost ministra obrane (tadašnje) Srbije i Crne Gore, Mladić boravio u vojarnama Vojske SCG! [im]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*