HSLS u Sarajevu predstavila kandidacijsku listu za XI. izbornu jedinicu

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) predstavila je u Sarajevu kandidacijsku listu HSLS-a za XI. izbornu jedinicu (dijasporu), ali i program ove stranke. U XI. izbornoj jedinici za dijasporu zastupnike za Hrvatski sabor biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a hrvatski državljani koji prebivalište imaju na području Bosne i Hercegovine moći će glasovati na 30 glasačkih mjesta. Kako je na konferenciji za tisak kazao nositelj liste HSLS-a za Hrvatski sabor u XI. izbornoj jedinici dr.sc. Mladen Zeljko iz Zagreba, ta stranka uvjerena je da će na izborima s liste za dijasporu dobiti barem jednog kandidata za Sabor.

On je ukratko predstavio svoj dosadašnji politički angažman, ali i svoja dostignuća u oblasti energetike, ističući da je nositelj liste kao stanovnik Zagreba, a rođen je u Širokom Brijegu.

Kazao je i da je krajnji cilj politike prema položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini potpuna ravnopravnost tog konstitutivnog naroda.

Kandidat HSLS-a iz Bosne i Hercegovine za zastupnika u Hrvatskom saboru u XI. izbornoj jedinici (dijaspori) prof.dr.sc. Marinko Pejić iz Sarajeva kazao je da brojni problemi Hrvata u Bosni i Hercegovini čekaju rješenje, te da će se HSLS truditi da te probleme riješi. Posebno je naglasio činjenicu da će Hrvatska uskoro postati članica Europske unije te da će to dodatno otežati komunikaciju između dvije zemlje, posebno kada su u pitanju granice, granični prijelazi, uvoz i izvoz. Dodao je i da je važno sagledati činjenice zbog kojih hrvatskim braniteljima iz Bosne i Hercegovine nije riješen status ni nakon gotovo dva desetljeća od završetka ratnih sukoba.

– Dosadašnja politika HDZ-a u RH i BiH bila je pogubna za bosanskohercegovačke Hrvate, posebno za Hrvate iz Sarajeva, Bosanske Posavine i središnje Bosne, ali i za državu BiH, kazao je dr. Pejić i dodao:

– Iako nisam član HSLS-a, prihvatio sam poziv Dražena Budiše da se kandidiram za predstojeće izbore. Moram naglasiti i svoje prijateljstvo s pokojnim Vladom Gotovcem, koji je također bio aktivist HSLS-a. On je tijekom rata pomagao bosanskohercegovčke Hrvate. Glavna podružnica HKD „Napredak“ Zagreb bila je smještena, bez novčane naknade, u zgradi Matice hrvatske, koju je u to doba predvodio Gotovac.

Inače, prof.dr.sc. Marinko Pejić predaje na Univerzitetu u Sarajevu i Sveučilištu u Zagrebu. Početkom devedesetih godina prošloga stoljeća uključio se u proces demokratizacije u BiH te je obnašao dužnost dopredsjednika Općine Ilidža. Uoči početka rata u BiH sudjelovao je u organiziranju pokreta otpora u Sarajevu, a 1992. godine izabran je za predsjednika HVO Sarajevo. Te godine bio je nominiran za ministra obrane RBiH. U ratnom razdoblju je sudjelovao i u organiziranju humanitarnih konvoja za Sarajevo i središnju Bosnu, kao i u organiziranju smještaja izbjeglica iz BiH u Hrvatskoj. Bio je član Osnivačkog odbora Sabora Hrvata u BiH, održanog u 1994. godine u Sarajevu. Od 2001. do 2005. godine obnašao je dužnost pomoćnika ministra obrazovanja Kantona Sarajevo za visoko obrazovanje. Živi u Sarajevu.

Izbori za novi saziv Hrvatskog sabora održat će se u Hrvatskoj 4. prosinca, a državljani RH u BiH moći će svoj glas dati i 3. prosinca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*