HSP BiH protiv trermoelektrane na lignit

HSP BiH oglasio se priopćenjem u vezi s najavama gradnje termoelektrane na lignit u Kongori, kod Tomislavgrada, ističući da daje potporu ekolozima i inim udrugama zdravog življenja koji se protive sve izgradnji.

“Podsjećamo, riječ je o studiji koju je osmislila Elektroprivreda HZ HB, u čemu joj svesrdno pomaže Federalno ministarstvo energetike u Vladi FBiH.

Činilo se da je Elektroprivreda nakon negativnih prošlogodišnjih reakcija ekologa te stanovnika Hercegovine i Dalmacije, projekt stavila na čekanje, ali pod motom, ‘uzmi i iskoristi’ te navodne analize mjesta gradnje, projekt samo izmjestila iz Tomislavgrada u Livno i to pod izlikom tobožnjeg spašavanja tamošnjeg rudnika Tušnice.

U Elektroprivredi HZ HB vide samo svoj interes jer bi ovim objektom Elektroprivreda postigla stupanj proizvodnje električne energije potreban za podmirivanje svih potreba kupaca koji se opskrbljuju na prostoru koji pokriva.

Ova insitucija, podsjećamo, rekordne zarade s monopolističkim položajem na tržištu, i dalje samoincijativno, zaboravlja na gladan i žedan narod .

Ne zaboravimo da im u svemu tome pomaže i regulatorna agencija koja odobrava povećanje cijena električne energije.

HSP BIH podsjeća kako ova institucija ne čini ništa za dobrobit građana BiH, jedne od najsiromašnijih zemalja u Europi, te i ne razmišljaju o srezavanju svojih troškova, umjesto povećanja cijena električne energije.

Kako je navodno riječ o najsnažnijoj termoelektrani od svih koje se planiraju sagraditi, a trebala bi imati dva bloka od po 275 megavata, u vrijednosti od oko 2 milijarde maraka, ekolozi, koje niko ne sluša, napominju kako postoji i opravdana bojazan da će izgradnja spomenutog energetskog kompleksa dovesti do ekološke katastrofe te masovnog iseljavanja stanovništva s tog područja.

U HSP-u se slažemo s ekolozima i smatramo da je obećanje čelnika Elektroprivrede i Vlade F BIH o zapošljavanju tisuće stanovnika Hercegovine najobičnija demagogija.

Iako naši političari još uvijek sanjaju o BiH kao zemlji velikih potencijala i prirodnih bogatstava, u što navodno spadaju i rudna blaga, koja samo treba iskopati, tvrdimo kako bi ovo iskorištavanje blaga bilo kao i zaduženje kod MMF-a, odnosno uništenje budućnosti novih generacija.

Umjesto da kao i druge zemlje razvijamo alternativne projekte u skladu sa svjetskim nastojanjima očuvanja klime i okoliša, čelnici Elektroprivrede i pojedinci iz Vlade F BiH, u suradnji sa sumnjivim investitorima, narodu prodaju snove o budućem razvoju njihovog kraja i povećanju standarda”, stoji u priopćenju HSP-a BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*