HSP dr. Ante Starčević traži zaštitu prava Hrvata u BiH

Hrvatska stranka prava (HSP) dr. Ante Starčević (RH) uputila je poziv predstavnicima vlasti u Federaciji BiH, Međunarodnoj zajednici i Visokom predstavniku Valentinu Inzku da koristeći sve mehanizme Washingtonskog i Daytonskog sporazuma stanu u zaštitu prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

HSP dr. Ante Starčević pozivao je također predsjednika Republike Hrvatske i predsjednicu Vlade RH “da vode jasnu, nedvosmislenu i transparentnu politiku prema BiH i Hrvatima koji tamo pokušavaju zaštititi ionako narušena zajamčena im prava”.

Zaobilazeći važeće izborne zakone i izborne rezultate u tijeku je proces u kojem se Hrvati od suverene i konstitutivne zajednice pretvaraju u manjinsku, a uz svesrdnu potporu onih koja su ta prava podredili osobnim politikantskim i trgovačkim interesima (Jurišić – Đapić – Budimir – Lijanović – Lagumdžija)”, stoji u priopćenju iz Ureda glavnog tajnika te stranke, Pere Ćorića.

“Polazeći od činjenice kako Hrvati na prostoru cijele BiH obitavaju od stoljeća sedmog te samim tim, svojom brojnošću i utjecajem na društveno-politička zbivanja u BiH spadaju u red suverenih i jednakopravnih naroda u BiH, mi u HSP dr. Ante Starčević zagovaramo uspostavu pune ustavne i stvarne jednakosti sva tri konstitutivna naroda, te punu konzumaciju zakonom im zajamčenih prava koja se mogu ostvariti jedino istovjetnim ustavnim i administrativno-teritorijalnim unutarnjim ustrojem cjelovite BiH”, navodi se u priopćenju.

U Stranci također daju punu potporu inicijativi koju je najavilo 9 političkih stranaka iz BiH s hrvatskim predznakom (HDZ BiH, HDZ 1990., HSP dr. Ante Starčević HB, HPB, HSS, HKDU, UHSP, DC i HSP HB) u njihovom obraćanju Vijeću Europe i OESS-u te pokretanju tužbe pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

HSP dr. Ante Starčević daje punu podršku i obnovi rada i sazivanju Hrvatskog Narodnog Sabora – HNS 19.04.2011. u Mostaru, očekujući, kako navode u ovoj stranci, da će Hrvatski narodni sabor kao najviša politička institucija Hrvata u BiH polučiti svoju osnovnu zadaću, a to je jednakopravnost Hrvata u BiH.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*