HSS-NHI traži od Iznka da smijeni Vlajkija zbog podrške Mladiću i vrijeđanja osjećaja hrvatskog naroda

Hrvatska seljačka stranka-Nova hrvatska inicijativa (HSS-NHI) zatražila je od visokog međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Inzka da iskoristi svoje izvršne, tzv. bonnske ovlasti i smijeni potpredsjednika RS Emila Vlajkija zbog, kako navode, njegove podrške Ratku Mladiću na mitingu u Banjoj Luci.

“Vlajki je odmah po stupanju na dužnost izlagao vlastita ekstremna stajališta, koja ne samo da ne odražavaju stajališta i interese hrvatskog naroda, nego ih i grubo vrijeđaju. Njegovi istupi u javnosti usmjereni su na provociranje sukoba, potkopavanje mirovnih procesa i napora međunarodne zajednice da se u BiH izgradi međusobno povjerenje naroda i građana i njezino priključenje slobodnom, demokratskom svijetu”, ističu u HSS-NHI.

Iz te stranke u posebnom priopćenju navode da je Vlajkijevo ponašanje nedopustivo te da je njegova nazočnost na skupu podrške Ratku Mladiću velika uvreda žrtvama.

“Tražimo od Vas, kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH i garanta Daytonskog mirovnog sporazuma da iskoristite svoje bonnske ovlasti i smijenite Emila Vlajkija, potpredsjednika RS, jer taj čin, kao i njegove ostale izjave koje raspiruju mržnju, ugrožavaju mirovni proces, vrijeđaju hrvatske žrtve koje su stradale u proteklome ratu, njihove obitelji, Hrvate u BiH te Vaš i dignitet cjelokupne međunarodne zajednice”, navodi se u zahtjevu HSS-NHI-a.

Iako Emil Vlajki nije izabran glasovima hrvatskog naroda, njegova ustavna dužnost je da štiti njihovu jednakopravnost, a ne raspršuje mržnju, koja ne šteti samo Hrvatima u BiH, nego i ostalim konstitutivnim i drugim narodima BiH, priopćeno je iz HSS-NHI-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*