HSS-NHI u pismu Milanoviću: Nedefinirana politika Republike Hrvatske oslabila je položaj Hrvata u BiH

U povodu najave dolaska premijera Hrvatske Zorana Milanovića u BiH, HSS-NHI uputio je otvoreno pismo Milanoviću u kojem stoji kako je njegov posjet u interesu RH, BiH i bosanskohercegovačkih Hrvata.

“Čini nam se kako je službena politika Republike Hrvatske, iz straha da joj se ne pripišu stari grijesi i vođena potrebom da što prije postane članicom EU, djelovala tako kako joj se ne bi prigovaralo da se miješa u unutarnje bosanskohercegovačke političke prilike i odnose, iako je Mirovni sporazum za BiH regulirao pravo i obvezu Republike Hrvatske da aktivno sudjeluje u provedbi tog sporazuma”, stoji se u otvorenom pismu.

Ta nedefinirana i u osnovi bojažljiva politika, kako stoji u priopćenju, otvorila je mogućnost drugima, kao npr. Rusiji i Turskoj, da se, navodno benevolentno, “miješaju u unutarnje odnose i tumače mirovni sporazum, iako nemaju onu poziciju koju ima Republika Hrvatska”.

“To je značajno oslabilo snagu i političku moć bosanskohercegovačkih Hrvata, s jedne strane. S druge strane takva nedefinirana politika omogućila je da ožive i paktiraju stare politike koje otvoreno ili prikriveno djeluju u smjeru razbijanja BiH.

Nažalost, njihovom utjecaju potpuno su podlegli mediji u Republici Hrvatskoj, osobito elektronski, koji tim snagama daju prostor i ekskluzivitet, tako da se na njihovim stajalištima u Hrvatskoj kroji javno mišljenje ne samo građana, nego i političara, što zorno potvrđuje javni istup gospođe Pusić kojim zagovara troentitetsku podjelu BiH, kao da je to jedino i spasonosno rješenje za Hrvate u BiH”, navodi se u otvorenom pismu.

Takvo rješenje, smatraju u HSS-NHI-ju, ne samo da je pogubno po Bosnu i Hercegovinu nego i opstojnost Hrvata koji žive u središnjoj Bosni, Republici Srpskoj ili Posavini.

Zbog toga, iz HSS-NHI-ja sugeriraju Milanoviću da izbjegne zamke takve informiranosti, ali i “greške kabineta Ive Josipovića, koji se prigodom svojih posjeta BiH u hadezeovskom okruženju informirao o stanju i problemima Hrvata u BiH”.

1 Comment

  1. Nije politika RH prema BiH i Hrvatima u njoj nedefinirana – nažalost, dedfinirao ju je još Franjo Tuđman. Projekt podjele u BiH dvojca Milošević-Tuđman, još uvjek je živ. Sustavno se provodi od 1991. god., a glavni protagonisti provedbe tog projekta su HDZ-i (u Hrvatskoj i u BiH)sa svojim satelitima s jedne, i srpske vlasti i stranke (U Srbiji i RS) s druge strane. To je projekt raugradnje i razbijanja te podjele BiH: Srbima njihova etnički očišćena RS, a Hrvatima (isto tako etnički očišćena) Hercegovina, proširena jugozapadnom Bosnom, uključujući i okupirana srpska područja (Glamoč, Grahovo, Drvar). Za Hrvate iz Posavine i Srednje Bosne predviđeno je “humano preseljenje”, ili asimilacija. Stvaranje trećeg hrvatskog entiteta samo je dio tog projekta. Neće valjda i aktualna hrvatska vlast nastaviti sa takvom politikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*