Human Rights Watch: Gadafi nije ubijen u pucnjavi, nego u teškim mukama nakon što je zarobljen

Novi dokazi o ubojstvu svrgnutog libijskog diktatora Moamera Gadafija nakon njegova zatočenja i pogubljenja desetaka njegovih pristaša potiču pitanja o okolnostima njegove smrti, objavljuje Human Rights Watch.

Po verziji libijskih prijelaznih vlasti, Gadafi je ubijen u pucnjavi u trenutku zatočenja 20. listopada 2011. u Sirti, na sjeverozapadu zemlje. No, svjedoci i mediji su tvrdili da je ubijen nakon što su ga zatočili ustanici.

Naslovljeno “Smrt diktatora: krvava osveta u Sirti”, izvješće od 50 stranica detaljno opisuje posljednje sate Gadafija i okolnosti njegove smrti, smrti njegova sina i pripadnika njegova konvoja, na temelju svjedočanstava i fotografija snimljenih mobitelom. U izvješću se otkriva kako Gadafi nije ubijen u pucnjavi nego u teškim mukama nakon što je zarobljen.

“Rezultati naše istrage potiču pitanja oko izvješća vlasti da je Moamer Gadafi ubijen u pucnjavi a ne nakon zatočenja”, tvrdi Peter Bouckaert, direktor hitne službe pri HRW-u.

“Dokazi sugeriraju da su paravojne snage oporbe smaknule nasumično najmanje 66 pripadnika Gadafijeva konvoja, zatočenih u Sirti”, rekao je on.

Paravojne snage u gradu Misrati zatočile su i razoružale pripadnike Gadafijeva konvoja a potom ih istukli. “Pogubili su najmanje njih 66 blizu hotela Mahari”, dodaje on, ističući da su nekima ruke bile vezane iza leđa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*