HVO Sarajevo sudjelovao u ključnoj bitci za obranu Grada, obilježena obljetnica FOTO

Povodom Dana novosarajevskih brigada i bitke za Hrasno brdo i Žuč, možda i ključnih bitaka vođenih za obranu glavnog bosanskohercegovačkog grada s početka rata u BiH, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu u Sarajevu 7. lipnja 2011. godine je obavljena smotra branitelja brigada iz sarajevske općine Novo Sarajevo.

Na ovoj smotri sudjelovali su i predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, koji su svojom nazočnošću privukli veliku pozornost posjetitelja, kao i predstavnika medijskih kuća.

– Gradski stožer HVO Sarajevo, koji je, na čelu s prof. dr. Marinkom Pejićem, utemeljen 29. svibnja 1992. godine u okviru Hrvatskog gospodarskog društva BiH, odmah se, zajedno s drugim oružanim postrojbama, uključio u obranu Sarajeva. Iz razloga prebivališne disperzivnosti hrvatskog pučanstva u Sarajevu, Vijeće HVO Sarajevo pristupilo je formiranju općinskih stožera, kao dijelova jedinstvenog stožera HVO Sarajevo, što je bilo okončano do konca ljeta 1992 godine. HVO Općine Novo Sarajevo, koji je cijelo vrijeme predvodio profesor Ante Jerković, odigrao je najznačajniju ulogu u animiranju pripadnika hrvatske nacionalnosti za uključivanje u HVO Sarajevo. Veliki broj uglednih sarajevskih Bošnjaka također je pristupio HVO-u. Prva bojna brigada HVO Sarajevo osnovana je na području općine Novo Sarajevo sredinom lipnja 1992.godine, na čelu sa zapovjednikom Franjom Talijančićem. Doista nam je drago da smo pozvani na ovu smotru i da smo sudjelovali zajedno s našim prijateljima iz Udruge 1. Slavna – 111, Viteške brigade, 102. Motorizirane brigade i 101. Motorizirane brigade, kazao je Vladimir Džakula, glavni tajnik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo i najmlađi sudionik “Pofalićke bitke”.

Prijavak načelniku Općine Novo Sarajevo Nedžadu Koldži i zapovjedniku Općinskog štaba TO Novo Sarajevo Salki Idrizu predao je ratni zapovjednik bataljuna 102. motorizirane brigade Elvedin Žiško.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Kodžo se zahvalio braniteljima na dolasku u velikom broju, jer se ovakvim manifestacijama čuva povijest od zaborava.

(Hrvatska riječ)

6 Comments

 1. Mi branitelji, koji smo branili Hrvatske prostore od agresije JNA i srpskih paravojnih postrojbi , bili smo izloženi pogibelji, a za to vrijeme su političari pljačkali i prodavali poduzeća koja smo decenijama stvarali i razvijali.
  Al za nekoliko godina je sve otišlo u nečije džepove, barem što se tiče HBŽ-herceg-bosanske županije ili kantona 10.
  kad smo rat završili i teret rata iznijeli na svojim plećima , a tribalo se vratiti u poduzeća na posao i početi normalno raditi i svoju djecu hraniti!!!! kad pogledamo a ono nema niti jednoga poduzeća nit radnih mjesta , tako da su branitelji ostali na ulici. I tako do dan danas sve se više pljačka i bogate se političari i njihove obitelji na još stabilnim državnim poduzećima, gdje je sve u sigurnom okružju interesa. A branitelji na ulici kao paščad na uzici milostivo traže prava i politiku da je zdrava ???? Došlo je vrijeme da se oformi -POLITIČKA STRANKA BRANITELJA- I nastavi politički front za prava brenitelja i naše djece, jer je nepravda dogorijela do ruke… Stoga branitelji svi za jednog -jedan za sve . da bismo ojačani , locirali pohvatali i osudili lopove , i ratne profitere….

 2. Molim sve dosadašnje korisnike ove vrste komunikacije,da je više ne koriste,jer je to mamac za komentare,a na osnovu toga,vas pratei onemogućavaju daiznesete svoje mišljenje!

  • DOBRO I POSTENO KAZES,,
   PREMNOGO MUSLIMANA IZNOSI SVOJE FUNDAMENTALISTICKE STAVOVE NA PORTALU KOJI SE JOS UVIJEK ZOVE HRVATSKAC RIJEC–MUSLIMANI IMAJU DNEVNI AVAZ,,ALI SU SE OSILILI,,SIPA NEKA PRATI KOGA HOCE

 3. koja li je to BURANIJA organizirala–
  KO TO U SARAJEVU SLAVI POBJEDU PRAVIH TURAKA PROTIV HRVATSKE,,,A POSLIJE SLAVLJA NA BAUSTELU U ZAGREB.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*