I bivši prvi savjetnik haaškog tužiteljstva podržao Gotovinu i Markača

Skupina od 12 uglednih međunarodnih pravnih i vojnih stručnjaka zatražila je u podnesku Haaškom sudu status prijatelja suda u slučaju generala Ante Gotovine i Mladena Markača i pozvala žalbeno vijeće da preispita zaključke prvostupanjske presude generalima o nezakonitim topničkim napadima tijekom operacije Oluja. Odvjetnik generala Markača ocijenio je u nedjelju, u izjavi za Hinu, taj podnesak vrlo dobrim i argumentiranim.

U skupini je, uz profesore međunarodnog humanitarnog prava i umirovljene časnike američke vojske, i William J. Fenrick, koji je do 2004. godine bio prvi pravni savjetnik u haaškom tužiteljstvu. godine, .

Stručnjaci traže da Žalbeno vijeće ponovno razmotri i odbaci nalaze o nezakonitim topničkim napadima tijekom operacije Oluja. Zabrinuti su zbog toga što je Raspravno vijeće koristilo radijus od 200 metara prihvatljive greške u topničkim napadima. Po njihovom mišljenju, taj standard nije konzistentan s realnošću operativnog djelovanja topništva. Oni tvrde da ne postoji vojna praksa koja bi nametnula 200 metarski radijus kao normu kod procjenjivanja jesu li ciljevi topničkih napada u skladu s međunarodnim pravom.

Analizirajući ustroj Martićeve paradržave, njezine vojske, kao i JNA, stručnjaci ne podržavaju procjenu sudskog vijeća prema kojoj kuća Milana Martića nije bila legitimni vojni cilj. Stručnjaci tvrde da je bila te da je besprijekorno gađana jer nitko nije poginuo.

Dvanaestočlana skupina upozorava žalbeno vijeće da će konačna presuda Gotovini i Markaču poslužiti kao obrazac za buduću sudsku praksu u procesima vezanim za vojne operacije diljem svijeta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*