I Boris Tadić zabrinut zbog Hrvata u BiH, Srbija se ne želi miješati

Predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je da bi politički proces u Federaciji BiH, gdje se vlast formira bez sudjelovanja važnih predstavnika hrvatskog naroda i hrvatskih stranaka, mogao da proizvede “neke nove tenzije”, i zapitao se kakva bi mogla da bude reakcija hrvatskog nacionalnog korpusa.

On je naglasio da situacija u BiH nije jednostavna i, kako je rekao, ne treba je bojiti ljepšim bojama.

– Samo legitimni predstavnici političkih stranaka, naroda i entiteta moraju naći dogovor, a okolne zemlje, Srbija i Hrvatska, trebaju ga prihvatiti. Nama je prihvatljivo sve što je u skladu sa Ustavom BiH i Daytonskim sporazumom, rekao je Tadić novinarima na marginama Briselskog foruma, prenijela je agencija Srna.

Prema njegovom mišljenju, Srbija najbolje može pomoći susjedima ne miješajući se u unutarnje stvari drugih država, te tako da vodi politiku koja osigurava mir i ne vodi porastu političkih tenzija, ali i da otvoreno govori o legitimnim interesima svog naroda u BiH i drugim zemljama gdje oni žive, kao i da uvažava legitimne interese drugih koji žive u Srbiji.

Predsjednik Srbije je naglasio da Beograd želi da se “u BiH sve promjene dogode u skladu s interesima dva entiteta i tri naroda”, jer “bilo kakvo nametnuto rješenje nije održivo i nije produktivno”.

– U svakom trenutku sam spreman da odem u BiH, gdje bih mogao razgovarati sa svima, a ne samo sa srpskim strankama, ali da to nijednog trenutka nema prizvuk miješanja u unutarnje stvari, jer ne želim da na Srbiju nijednog trenutka padne hipoteka da je učinila nešto loše, rekao je Tadić.
On je naglasio da Srbija ima dovoljno svojih problema, tako da on ne želi preuzimati “višak odgovornosti”.

1 Comment

  1. Daj prava Vojvođanskim Hrvatima kao i Bošnajcima u Sandžaku i ne mješaj se u stvari druge države isti si kao i Milošević pa čak i fizički me podječaš na njega!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*