Google obilježava rođendan Ive Andrića, ali ne i sarajevski muzej

Rođendan nobeolvca Ive Andrića, rođenog u Travniku na današnji dan 1892. godine, odlučio je na svoj način obilježiti i Google.

Najpopularnija internetska tražilica napravila je prigodan ‘doodle’ Andriću u čast!

Andrić je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost za svoj roman ‘Na Drini ćuprija’. Umro je u svom stanu u Beogradu 1975. godine, u 83. godini života.

Za razliku od Googlea, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, koji baštini neprocjenjivu ostavštinu Ive Andrića, neće obilježiti 120. godišnjicu od Andrićeva rođenja, jer nema na raspolaganju dovoljno novca za postavku izložbe.

Potvrdila je to Feni zamjenica direktora Muzeja Aida Ključić, naglašavajući da je ovaj muzej pred zatvaranjem, ako se u skorijem razdoblju nešto ne promijeni u vezi sa sedam institucija kulture od državnog značaja kojima do danas nisu riješeni pravni status i financiranje.

Zaposleni ovog muzeja zadnju su plaću primili u listopadu prošle godine.

Aida Ključić je istaknula da je izložba posvećena Ivi Andriću još prošle godine pripremljena za obilježavanje 50. godišnjice od dobivanja Nobelove nagrade, ali da u ovom trenutku Muzej nije u mogućnosti postaviti novu izložbu u povodu Andrićevog rođendana, iako je to bilo planirano.

“Ovaj muzej čuva prvu i drugu verziju rukopisa ‘Na Drini ćuprija’, nalivpero kojim je Andrić pisao, njegove naočale koje je koristio u tom periodu, i mnoge druge segmente. Iako u Beogradu i danas djeluje zadužbina ‘Ivo Andrić’ koja stipendira mlade talente, on je ipak ocijenio da je Muzej književnosti mjesto gdje bi trebao da pohrani svoje rukopise. Svi se rukopisi čuvaju u jednom posebnom trezorskom ormaru, jer su eksponati zaista od izuzetne vrijednosti”, istaknula je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*