I Gradsko vijeće traži zabranu skupa u Dobrovoljačkoj

Gradsko vijeće Grada Sarajeva podržalo zahtjev gradonačelnika Alije Behmena da se zabrani obilježavanje pogibije vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, najavljeno za 3. svibnja. Na izvanrednoj sjednici Gradsko vijeće je jednoglasno usvojilo izjavu kojom traži da se ne dopusti politička demonstracija i manipuliranje žrtvama. Vijeće je potcrtalo da u najavljenom događaju prepoznaje politički čin provokacije i pokušaj revidiranja povijesti agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.
Gradonačelnik Behmen u uvodnom je obraćanju naglasio da u skladu s kanonalnim Zakonom o javnom okupljanju procjenjuje da skup ima karakter visokog rizika te da se emocije građana Sarajeva ne mogu kontrolirati. “Tog 2. i 3. svibnja obranjeni su Sarajevo i BiH i ovim se pokušavaju redefinirati povijest i činjenice. Iskreno žalim za svakom kapi prolivene krvi, ali je ta ista vojska kasnije grad držala u opsadi. Zahtjev za zabranu skupa napisao sam u najiskrenijoj namjeri da ukažem kolika se nepravda time čini građanima Sarajeva”, kazao je Behmen.
Tijekom diskusije o najavljenom skupu mogla su se čuti različita mišljenja gradskih vijećnika, iako su u osnovi svi podržali zahtjev gradonačelnika da se najavljeni skup zabrani. Većina je bila mišljenja da je skup politički motiviran, s predizbornim karakterom, te da u osnovi ima namjeru potaknuti međunacionalnu netrpeljivost i isprovocirati građane Sarajeva, kao grada s najdužom opsadom u povijesti ratovanja.
Većinski je stav bio također da članove obitelji bilo kojih žrtava ne treba spriječiti da posjete i obilježe mjesto stradanja njihovih najmilijih, ali da to u skupu najavljenom za 3. svibanj nije slučaj.
Prezentirajući stavove kantonalnog MUP-a, njegov predstavnik Dragan Mioković naglasio je da uprava MUP-a za sada ne raspolaže nikakvim podacima koji bi ukazivali da se priprema fizičko ili bilo kakvo drugo ugrožavanje sudionika skupa. On je istaknuo da MUP ima ovlasti 48 sati prije početka skupa, ako do tada dobije drugačije informacije o sigurnosnoj situaciji, zabraniti njegovo održavanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*