I Hrvatska koalicija definirala uvjete za eventualni ulazak u vlast

Hrvatska koalicija HDZ 1990-HSP BiH  te HSS-NHI predvođeni vodstvima stranaka održali su sastanak u četvrtak u Sarajevu. Glavne teme sastanka bile su analiza općih izbora održanih 3. listopada i nastavak međustranačke suradnje, priopćeno je iz ovih stranaka.

Čelnici stranaka (Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, Zvonko Jurišić, predsjednik HSP i Ante Čolak, vd. predsjednika HSS-NHI) su razmijenili mišljenja o provedenim izborima.

Na temelju dostupnih informacija i brojnih prigovora, te najavom i novih prigovora na neregulanost, zaključeno je da je nužno da mjerodavne institucije temeljito istraže i provjere sve prigovore političkih subjeketa kako bi se sačuvao integritet izbornog procesa. Također, potrebno je mjenjati Izborni zakon kako bi se u budućnosti otklonile nepravilnosti koje su posljedica izbornog zakona.

Unatoč nepravilnostim na izborima ove stranke su potvrdile svoj legitimitet na izborima i bit će zastupljene na svim razinama organiziranja i u svim dijelovima BiH.

Prioritet u djelovanju za ove stranke i za Bosnu i Hercegovinu jest ustavna reforma koja je preduvjet za približavanje BiH NATO-u i Europskoj uniji u čemu će ove stranke biti lideri bez obzira bile dio vladajuće većine ili u oporbi. Neophodno je u novom ustavu također izjednačiti poziciju hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda na načelima Kreševske deklaracije.

Sugovornici su dogovorili nastavak dijaloga i usklađivanje o svim bitnim pitanjima za hrvatski narod i državu BiH.

Sugovornici su pozvali i ostale hrvatske stranke koje su dobile legitimitet na izborima na unutarhrvatski dijalog koji treba dovesti do usuglašenih stajališta o najvažnijim pitanjima za hrvatski narod i BiH koja će biti osnova za razgovore s legitimnim predstavnicima druga dva naroda.

Unutarhrvatski dijalog kao i dijalog s predstavnicima drugih naroda treba biti u funkciji ostvarenja političkih i nacionalnih ciljeva i funkcionalne države BiH, a ne radi samog dogovora oko eventualne raspodjele funkcija u vlasti, zaključeno je u priopćenju.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*