I Kacin prijeti: Presuda za Ljubljansku banku je autogol zbog kojeg Hrvatska neće u EU 1. srpnja!

jelko-kacinNepravomoćna presuda Općinskog suda u Zagrebu prema kojoj stara i nova Ljubljanska banka Hrvatskoj moraju vratiti glavnicu od 254,76 eura, plus zatezne kamate, te sudske troškove po ocjeni slovenskog eurozastupnika Jelka Kacina u petak predstavlja »autogol« zbog kojega Hrvatska neće 1. srpnja ove godine, kako je predviđeno postati članicom EU-a.

Takva je stajališta Kacin, inače izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, iznio u priopćenju za javnost koje prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Presuda općinskog suda u predmetu Privredna banka Zagreb protiv stare i nove Ljubljanske banke predstavlja »autogol« hrvatske vlade, naveo je u priopćenju Kacin, te iznosi poznato stajalište Ljubljane kako se Hrvatska obvezala Sloveniji i Europskoj uniji da prihvaća kako je pitanje stare devizne štednje sukcesijske naravi, a ne obveza Slovenije.

Hrvatska vlada je presudom protiv Ljubljanske banke odstupila od zaključaka Europskog vijeća, pa je sada na pravom putu da spriječi ulazak Hrvatske u EU sa 1. srpnja, tvrdi Kacin, te dodaje da će slovenski parlament sada teško moći ratificirati hrvatski pristupni ugovor, što bi hrvatsko članstvo moglo odgoditi za godinu dana.

Sud je odlučivao o predmetu koji je u nadležnosti sporazuma o sukcesiji sljednica bivše SFRJ, a Hrvatska tako pokazuje da ne poštuje obveze koje je prihvatila u procesu pristupanja Europskoj uniji. Hrvatska vlada je svjesna tih obveza, ali ih svjesno krši, tvrdi Kacin, te dodaje da je sada upitno o čemu bi Slovenija i Hrvatska na temu stare štednje uopće mogle pregovarati nakon što je presuda donesena, a Slovenija ratifikaciju pristupnog ugovora uvjetuje upravo povlačenjem tužbi protiv slovenskih banaka pred hrvatskim sudovima.

Vijest o presudi koja je nepravomoćna, a donesena je još u srpnju, medijski je odjeknula jer bi mogla biti presedan za druge tužbe u pitanju Ljubljanske banke.

No, hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić u petak je opetovano rekla da je hrvatska strana spremna povući slučajeve koji se vode pred hrvatskim sudovima, dakle punomoći bankama za te sudske postupke, ukoliko se uspije sa slovenskom stranom dogovoriti alternativan način rješavanja problema.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*