I Osman Šego priznao krivicu za zločine u Bugojnu

Osman Šego, optužen za ratne zločine počinjene nad zarobljenim vojnicima HVO-a i hrvatskim civilima na području općine Bugojno sporazumno je priznao krivicu.

Sklapanjem sporazuma, Šego je priznao je da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH, od 26. srpnja 1993. pa do kraja srpnja 1993., kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949., počinio, sudjelovao i pomogao u učinjenju i pripremanju kaznenih djela ubojstva, mučenja i prisiljavanja na prinudni rad.

U skladu sa sporazumom, tužitelj je saglasan da Sud BiH, na osnovu sporazuma, optuženom izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Optuženi se obavezao da će istinito i u cijelosti, otkriti sve što mu je poznato u vezi s događajima koji su se desili na području općine Bugojno, kao i o svim drugim pitanjima za koja Tužiteljstvo BiH bude zainteresirano u odnosu na događaje u Bosni i Hercegovini ili drugdje od 1992. do 1995., kao i da će svjedočiti na glavnim pretresima -suđenjima u Sudu BiH ili bilo u kojem drugom sudu za koji Tužiteljstvo BiH odluči da je potrebno.

Optuženi će, nakon što sud prihvati sporazum, a prije određivanja kazne, osobno dati izjavu, kojom će pred žrtvama izraziti pokajanje za svoje sudjelovanje u počinjenom kaznenom djelu. Sklapanjem sporazuma, Šego se odriče prava na suđenje te prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*