I ove godine održava se sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu započela je 25. lipnja 2011. svoju već tradicionalnu Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture, koja se održava do 22. srpnja u Zagrebu. Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezi, priopćila je Hrvatska matica iseljenika.
Akademski program obuhvaća 110 školskih sati nastave, 95 sati obavezne nastave i 15 sati dodatne nastave (jedan školski sat traje 45 minuta). Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu.

Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Program podrazumijeva: akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti; stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kazališnim predstavama i koncertima, kulturnim i znanstvenim institucijama te susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima; studijske izlete u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera koji su uvijek lijepo prihvaćeni.
Polaznici koji polože ispite dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 8 ECTS bodova.

Službeno otvorenje Škole bilo je 27. lipnja na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom, studente su pozdravile: prof. dr. sc. Ksenija Turković, prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, Katarina Fuček, ravnateljica Hrvatske matice iseljenika i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, direktorica Škole.

I ove se godine potvrdilo da je ovaj stručno profilirani program prepoznatljiv u akademskih i drugim krugovima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu budući da je okupio 31 studenata iz 13 europskih i prekooceanskih zemalja (Švicarska, Švedska, Norveška, Njemačka, Austrija, Španjolska, Češka, Nizozemska, Italija, SAD, Kanada, Australija i Japan).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*