I Petritsch zabrinut, ali misli da Beograd ne bi podržao odcjepljenje RS

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Wolfgang Petritsch kazao je za da se BiH može raspasti ako njene institucije ne budu funkcionirale. Prema njegovim riječima, kako ga u srijedu citira Dnevni avaz, zato treba završiti uspostavljanje neophodnih državnih institucija i omogućiti im normalno funkcioniranje.

Petritsch je ovo kazao komentirajući upozorenje drugog bišeg visokog predstavnika u BiH Paddy Ashdown da je separatizam iz RS prijetnja opstanku države.

“Kada je riječ o secesiji, onda je regionalni kontekst važan. Mislim da je Beogradu postalo jasno da, šta god RS negativno radi prema državi BiH, to će imati negativan utjecaj na aspiracije Srbije ka EU”, ističe Petritsch.

Po njegovim riječima, situacija u BiH posljednjih godina ide unatrag. Ističe da je međunarodna zajednica predugo u BiH bez prenošenja odgovornosti, na snažniji način, na lokalne vlasti, i puštajući neke od njih da se previše igraju, umjesto da se ozbiljno bave politikom. Dodaje i da pažnja EU slabi.

“Može biti slučajnost, ali od kada je propao referendum u EU, u Francuskoj i Holandiji 2005. i 2006., vidimo sve manje interesa za jugoistočnu Europu, za takozvani zapadni Balkan”, kaže bivši visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, to predstavlja veliki problem naročito za nezavršene i slabe države poput BiH, gdje je još interes za entitete jači od interesa za državu.

Komentirajući najave iz RS o oduzimanju nadležosti Suda i Tužilaštva BiH, Petritsch kaže da je veliki problem kada se neko dostignuće pokušava poništiti, naročito u ovako osjetljivoj oblasti.

“EU treba jasno reći, izvan svake sumnje, da se evropski standardi narušavaju i da se to ne smije dozvoliti. BiH će biti decentralizirana i to nije problem, ali neke stvari moraju biti zajedničke, poput sigurnosne službe, sudstva, i institucija koje rade na približavanju EU”, istakao je Petritsch, koji kaže da nova bh. vlada treba demonstrirati volju cijele BiH da se pridruži EU: “Sada EU ima toliko unutarnjih problema da BiH mora postati aktivnija u demonstriranju volje da se pridruži Uniji”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*