I SDP pod lupom Etičkog komiteta Socijalističke internacionale?

Prema nepotvrđenim informacijama, zbog koaliranja s pravašima, koje određeni krugovi smatraju ekstremističkom političkom strankom, Etički komitet Socijalističke internacionale uskoro bi mogao zauzeti oštar stav i prema SDP-u BiH, piše Dnevni avaz.

“Prvi put čujem da je i SDP pod lupom, ali ovo se vjerojatno događa u jeku SNSD-ove kampanje o njihovoj saradnji s ruskim strankma”, rekao je potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić u izjavi za Dnevni avaz. Rekao je također da će će njegova stranka Socijalističkoj internacionali obrazložiti razloge koaliranja sa HSP-om, ako se ispostavi tačnom informacija o tome da je i SDP pod lupom Etičkog komiteta.

Hadžić podseća da HSP još nijednom nije doveo u pitanje državu BiH, “za razliku od SNSD-a i njegovih koalicionih partnera”. “S druge strane, mi kontinuirano slušamo retoriku SNSD-a koja najviše liči na ratnu retoriku SDS-a”, dodao je Hadžić.

Od prije nekoliko dana je, zahvaljujući informaciji koju je medijima dostavio SDP BiH, da SNSD- prijeti isključenje iz SI zbog nacionalizma i ekstremizma. Izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić je za Dnevni avaz izjavio da stranački vrh o tome nije dobio bilo kakvu službenu potvrdu.

“SNSD nije dobio nikakvu odluku o suspenziji pred isključenje. To je klasična laž iz SDP-ove čaršijske kuhinje”, rekao je Vasić, pojašnjavajući kako je točno samo to da je nakon prijave SDP-a “slučaj SNSD” pred Etičkim komitetom SI.

“Ako SNSD na ovaj način netko ucjenjuje da idemo sa SDP-om u vlast, mi ćemo se sami povući iz SI, jer ne želimo biti pokriće SDP-u za sve što nelegalno i nelegitimno rade”, zaključuje Vasić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*