I šest godina nakon nesreće kontroverze o pogiblji Trajkovskog

Trajkovski-pad avionaI šest godina nakon tragične smrti predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog i osmorice ljudi iz njegove pratnje za makedonsko Ministarstvo unutarnjih poslova ovaj slučaj još nije zatvoren. Službeno, za pad aviona kod Mostara, u kojem je poginuo Trajkovski, kriva je posada aviona. Zašto je avion nađen tek 26 sati nakon nesreće, jesu li spasilačke ekipe bile spriječene doći na mjesto nesreće, nelogičnost oko stupnja oštećenosti aviona i izgorjelosti tijela, glavna su pitanja koja se nakon tragičnog događaja ponavljaju u javnosti, prenosi Radio Slobodna Europa.

Makedonska ministrica Gordana Jankulovska je izjavila da sve dok postoji i najmanja sumnja i dok ne bude raščišćena i posljednja nejasnoća, ova avionska nesreća će biti otvoreni slučaj.
Istraga koju su vodila nadležna makedonska i bh. tijela je pokazala da su razlog za rušenje aviona propusti pilota prilikom prilaza mostarskom aerodromu u uvjetima složenog meteorološkog stanja. Kasnije je bio odbačen zahtjev makedonskog MUP-a za ponovno otvaranje istrage, s obrazloženjem da je odluka donesena nakon sveobuhvatne analize.

U međuvremenu je makedonska vlada formirala mješovito povjerenstvo koja treba pribaviti nove činjenice i dokaze koji bi pomogli u kompletnom rasvjetljavanju slučaja.

Nastavljanje istrage je zatražio i švicarski zastupnik u Evropskom parlamentu Andreas Gross, osobni prijatelj pokojnog predsjednika Trajkovskog. Na njegovu sugestiju prošlog listopada je formirana i Anketna komisija u makedonskom Sobranju, koja je u svom izvještaju ohrabrila nadležna tijela da nastave istragu sve do rasvjetljavanja svih okolnosti avionske nesreće.
Anketna komisija smatra da bi Biro Parlamentarne skupštine Vijeća Europe trebao sagledati mogućnosti za proširenje mandata Andreasa Grossa za izradu dodatnog izvještaja u svezi navodno sumnjive pogibije Trajkovskog, a koji bi se odnosio na dio istrage koji je bio vođen u Bosni i Hercegovini, kao i na snage KFOR-a.

Najkrupnija pitanja koja treba dodatno ispitati, prema Anketnoj komisiji, su nelogičnosti oko nalaženja ostataka aviona 26 sati nakon nesreće. Zatim, kao što se navodi, treba ispitati tvrdnje da su pripadnici bh. policije i spasilačkih ekipa bili spriječeni od predstavnika KFOR-a da priđu mjestu nesreće, kao i nemogućnost ispitivanja pripadnika KFOR-a koji su bili u kontrolnom tornju kada je pao avion i druge detalje.

Inspektor federalne Direkcije za civilnu avijaciju Salko Begić, koji je bio na čelu međunarodne komisije za istraživanje uzroka pada predsjedničkog aviona, naglašava kako je na slučaju radilo 40 eminentnih stručnjaka iz BiH, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske, Srbije i SFOR-a, te kako nema temelja za pokretanje nove istrage:
«Molim vas, greška je pilota. Predstavnici Makedonije, njihovi piloti, kapetani preslušavali su trake, sve što je snimano, razgovora, svega – ista konstatacija, isti zapisnik.»

Inače, na grobu Borisa Trajkovskog u Skoplju vijence su jučer položili najviši državni dužnosnici, obitelj, prijatelji i građani.

Šesta obljetnica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog obilježena je i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje na Matića brdu na Rotimlji kod Stoca. Vijence su položili predstavnici državnih vlasti BiH, Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grada Mostara, Općine Stolac, Veleposlanstva Makedonije u BiH, te makedonskih pripadnika EUFOR-a u BiH.
Makedonski veleposlanik u BiH Remi Rexhepi je istakao kako je smrt predsjednika Borisa Trajkovskog bila veliki gubitak za Makedoniju i regiju.

– Govoriti o modernoj Makedoniji na putu europske integracije nezamislivo je bez spomena Borisa Trajkovskog, kazao je nakon polaganja vijenaca ambasador Republike Makedonije u BiH Remi Rexhepi. Po njegovim riječima, Trajkovski je bio veliki vizionar, patrioa, ali i Europljanin, i to je možda jedan od razloga zbog kojeg se makedonska javnost i danas teško miri a tragedijom u kojoj je, pored Trajkovskog, nastradalo njegovih šest najbližih suradnika, te dva člana posade. Njegova smrt je veliki gubitak za Makedoniju, ali i cjelokupnu balkansku regiju
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je rekao kako je 26. veljače 2004. godine Makedonija ostala bez predsjednika, a BiH i grad Mostar bez poštovanog prijatelja.
– Predsjednik Trajkovski u Mostar je dolazio s ciljem uspostavljanja ekonomske i političke suradnje za bolju budućnost naroda Makedonije i BiH. Obilježavajući ovu tragediju ugrađujemo još jedan duhovni most prijateljstva između naše dvije zemlje – istakao je Bešlić.

Predsjednik Makedonije Boris Trajkovski je 26. veljače 2004. godine, zajedno sa šest suradnika i dva pilota, stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*