I Srbija ulazi u klub visokozaduženih država

U nepunih deset godina Srbija je udvostručila dugove pa je ukupan vanjski dug dosegnuo gotovo 23 milijarde eura, ali se, unatoč opasnu približavanju skupini visokozaduženih država, a to je po kriteriju Svjetske banke 80 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), i ne razmišlja o usporavanju zaduživanja, piše u beogradski dnevnik “Blic”.
Površna računica pokazuje da se Srbija od 2000. do danas u prosjeku zaduživala za milijardu eura na godinu i tako s 11,65 milijarda eura vanjskog duga, koji tvori javni i privatni sektor, došla do 22,93 milijarde, piše “Blic”.
Radovan Jelašić, guverner u ostavci Narodne banke srbije, ubrzano zaduživanje zabrinjava više od visine duga prema BDP-u, objasnivši da novo zaduživanje ima smisla ako služi za ulaganje. “Prošle godine ulaganja su bila mnogo manja od vrijednosti novog zaduživanja i upravo je i zbog toga postignut dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom da se smanji tekuća potrošnja i otvori nov prostor za ulaganja, jer ona trebaju povući razvoj Srbije«, naveo je Jelašić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*