I Švicarci protiv burke i nikaba, u BiH još na snazi komunistički zakon o zaru i feredži?!

U Bosni i Hercegovini, europskoj zemlji u kojoj muslimani predstavljaju najveću vjersku skupinu, nema propisa koji bi ženama zabranjivali nošenje tradicionalne islamske odjeće. Barem nema propisa koji bi se provodili u praksi, jer je po nekim pravnim tumačenjima u BiH još uvijek na snazi Zakon o zabrani nošenja zara i feredže, koji je komunistima predvođena Narodna skupština Bosne i Hercegovine usvojila 27. rujna 1950. godine.

Taj zakon je usvojen s obrazloženjem da se žele ukloniti »stoljetne oznake podčinjenosti i kulturne zaostalosti žene muslimanke, da bi joj se olakšalo puno korištenje prava izborenih u Narodnooslobodilačkoj borbi i socijalističkoj izgradnji zemlje«, a slični propisi ubrzo su usvojeni i u Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.

Formalno, zakon u BiH još uvijek vrijedi, jer prema načelu pravnoga kontinuiteta predviđeno je da u BiH vrijede svi zakoni iz bivše SFRJ, odnosno Socijalističke Republike BiH ako nisu doneseni novi zakoni u određenom području ili su postojeći stavljeni izvan snage.

Dakako, u BiH se zakon iz 1950. godine ne primjenjuje, a žene nemaju praktičnih problema zbog nošenja islamske odjeće, barem pred zakonom.

Stvar je pokušao promijeniti SNSD Milorada Dodika, najveća stranka u Republici Srpskoj, koji je državnom parlamentu BiH prošle godine predložio donošenje zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju.

Reduciranje vjerske slobode

Prijedlog zakona nije prošao u parlamentu gdje se vodila burna rasprava o tome je li takav zakon doista potreban iz sigurnosnih razloga ili je riječ o provokaciji iz srpskog entiteta, te da bi se takvim zakonom kršila ljudska prava muslimana i reducirala jedna vrsta vjerske slobode.

Zanimljivo je ipak da ženama u Bosni i Hercegovini nije omogućeno potpuno pokrivanje lica, odnosno nošenje nikaba, barem kada je u pitanju fotografiranje za osobne isprave. Tako u Zakonu o osobnoj iskaznici i Zakonu o putnim ispravama BiH jasno stoji da fotografije u tim ispravama moraju vjerno prikazivati lice podnositelja zahtjeva. Također, ovlaštenim službenim osobama mora se omogućiti da identificiraju osobu, čak i kada je u pitanju žena čije je lice pokriveno nikabom. U praksi, žene često pokazuju lice u pratnji muškoga člana obitelji ili pred policijskim službenikom ženskog spola, što je po striktnim islamskim propisima dopušteno.

Dakako, tek vrlo mali broj žena u BiH potpuno prekriva lice, jer je riječ o tumačenju na kojem inzistiraju pripadnici radikalnog vehabitskog pokreta. Po službenom stavu Islamske zajednice BiH, koji se poziva na mišljenje većine islamskih pravnika, nošenje nikaba, dakle potpuno prekrivanje lica, nije vjerska obveza nego u bosanskohercegovačkim uvjetima žene trebaju nositi tzv. hijab, koji ostavlja otkriveno lice.

Švicarska: Nakon zabrane gradnje minareta, zabranjuju i nošenje burke i nikaba

Švicarci su u srijedu stigli korak bliže ulasku u klub europskih zemalja koje su zabranile nošenje burki i nikaba na javnim mjestima, pa su tako došli u društvo Francuske i Belgije gdje su već ‘pale’ i prve kazne za žene koje su odlučile prkositi zakonu.

Švicarski parlamentarci u donjem domu odobrili su zakon pod nazivom »Maske dolje« sa 101 glasom za i 77 protiv. No, zakon još uvijek mora odobriti gornji dom.

Zakon je predložio Oskar Freysinger iz krajnje desne Švicarske narodne stranke, a njime se zabranjuje pokrivanje lica kada osoba dolazi u bilo kakvu instituciju. Burke će biti zabranjene i u javnom prijevozu, dok će vlasti moći zabraniti ili ograničiti onima s prekrivenim licem da uđu u neku od javnih zgrada zbog sigurnosti drugih ljudi.

Freysinger je, predlažući zakon, obrazložio da u vrijeme kada raste nesigurnost na ulicama sve više i više ljudi skriva svoja lica iza fantomki, maski ili burki. »Zbog toga je nemoguće identificirati te ljude, što je otegotna okolnost u slučaju nasilja ili moguće provjere identiteta«, zaključio je.

Primjeri Francuske i Belgije

Francuska je bila prva zemlja Europske unije koja je prije otprilike šest mjeseci zabranila nošenje burki u javnosti, a Belgija je to učinila u srpnju.

Prije desetak dana i nizozemska vlada je postigla dogovor s antiimigrantskom strankom Geerta Wildersa o uvođenju takve zabrane u svojoj zemlji.

I Italija je na putu da uvede sličnu zabranu nakon što je parlamentarna komisija za ustav ljetos odobrila prijedlog zakona koji će biti dopuna postojećem zakonu o zabrani nošenja maski u javnosti.

U Francuskoj su nedavno izdane i prve kazne dvjema ženama koje su nosile nikab, veo koji potpuno prekriva lice. Dvije žene najavile su da će se žaliti Europskom sudu za ljudska prava. U Bruxellesu su među prvima nastradale dvije žene koje su kažnjene s 50 eura svaka zbog nošenja nikaba u javnosti

Prije nekoliko tjedana francuski trgovac nekretninama Rachid Nekkaz platio je te kazne umjesto kažnjenih žena i pritom najavio da će tužiti Francusku i Belgiju zbog postojećeg zakona.

Nekkaz je osnovao fond vrijedan milijun eura koji bi trebao pokrivati kazne koje proizlaze iz ovog zakona, i to u obje zemlje.

»Francuska i Belgija odlučile su zabraniti mogućnost i slobodu da žene nose što žele. Nije prihvatljivo da europske vlade izglasavaju zakone koji ne poštuju prava pojedinaca«, kazao je Nekkaz novinarima u Bruxellesu.

Iako Švicarska nije dio EU-a, ona je prva europska zemlja u kojoj su građani na referendumu krajem 2009. godine odlučili zabraniti gradnju minareta, što je izazvalo mnoge rasprave o diskriminaciji muslimana.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*