U Zenici kršćane pozivaju da prijeđu na islam

zenica01 Plakati muslimanske organizacije “Poziv u raj”, kojima se pozivaju nemuslimani da pređu na islam, oblijepljeni su oko crkve Svetog Ilije, župnog ureda i Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” u Zenici. Kako piše “Večernji list”, ova provokacija katolika u Zenici na blagdan Cvijetnice, samo jedna u nizu provokacija koje se događaju u ovom gradu. Nedavno su učenici Osnovne škole “Hasan Kikić” u ovom gradu verbalno napali župnog vikara Župe svetog Ilije fra Dragu Perkovića koji je o uvredama učenika obavijestio direktoricu škole, a slučaj je prijavljen i policiji.
U Maglaju su pak katolici i pravoslavci, uključujući jednu časnu sestru te pravoslavnog svećenika Dalibora Đekića, izravno potzvani da u subotu, 27. ožujka, dođu na tribinu o prelascima nemuslimana na islam pod nazivom “Naš put u islam”. Kao organizator tribine potpisan je “Poziv u raj – poziv u dženet”. Poziv je stigao i poštanski sandučić katoličke crkve, a, kako piše “Dnevni list”, još veći je apsurd to što je isti poziv uručen u ruke i časnoj sestri u Maglaju. Predavači na tribinama koje su, osim u Maglaju i Zenici, organizirane i u Bihaću, Sanskom Mostu, Tuzli i Sarajevu, su Grk i Nijemac koji su prešli na islam. “Radio Slobodna Europa” je primjetio da plakati koji su odtisnuti tim povodom su od najkvalitetnijeg papira te da su za mjesta na kojima se tribine održavaju izdvojena veća materijalna sredstva. U Zenici je, naime, tribina održana u Domu penzionera, u Travniku u Domu Armije, a u Tuzli je zakupljena Kristalna sala hotela “Tuzla”.
Islamska zajednica BiH priopćila je da nije upoznata sa pozivima na tribinu o prelascima nemuslimana na islam koji su distribuirani u Maglaju, ističući da ne podržava takve aktivnosti. u Rijasetu IZ-a ističu da ništa ne znaju o organizaciji “Poziv u raj”, niti da imaju ikakve veze s tribinama koje ta organizacija priređuje.

3 Comments

  1. komentar,

    treba pitati Harisa Silajdjica,,on zna odgovor,,porodica mu ima tursko drzavljanstvo,,ulica u Turskoj nosi njegovo ime,,a on se bori za gradjansku BIH,,naravno sa vehabijama na celu.

  2. Mislim da je krajnje vrijeme da Pravoslavna i Katolička crkva zajednički počnu djelovati proziv ovakvih stvari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*