ICG: Inzko je produbio krizu nametanjem nelegalne vlasti u Federaciji

Predsjednica Međunarodne krizne skupine (ICG) Louise Arbour uputila je pismo veleposlanicima najvažnijih zemalja svijeta i najvišim dužnosnicima Europske unije, kojega u četvrtak objavljuju tiskani mediji u BiH, a u kojemu je pozvala na održavanje međunarodne konferencije na visokoj razini o Bosni i Hercegovini upozoravajući da se ova zemlja suočava s najvećom krizom poslije rata te da su potezi triju strana i međunarodne zajednice doveli u pitanje i same temelje države BiH.

Mediji u Mostaru objavili su i presliku pisma predsjednice ICG-a i bivše glavne haaške tužiteljice Arbour, koje je početkom tjedna upućeno važnijim svjetskim administracijama kao i europskom povjereniku Manuelu Barrosu, predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu te visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

“BiH se suočava s najgorom krizom od kraja rata 1995. Legitimitet državnih institucija je pod udarom svih strana, nasilje nije trenutačna prijetnja, ali ako se ovaj proces nastavi ono se realno može očekivati u bliskoj budućnosti. Sa slabljenjem daytonskog konsenzusa i jačanjem opravdanih zabrinutosti za integritet BiH i mir, ovo nije vrijeme kada se upravljanjem na lokalnoj razini može riješiti ova kriza putem tehničkih mjera. Konferencija na visokoj razini, iznad razine Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), trebala bi postaviti međunarodnu politiku na čvrste temelje”, navodi se u pismu predsjednice ICG-a Arbour.

Međunarodna krizna skupina (ICG) je nevladina udruga koja se bavi analizom stanja u problematičnim ili kriznim regijama u svijetu te pokušava dati preporuke o načinu rješavanja problema koji se tamo javljaju. Upravna tijela ICG-a čine uglavnom bivši dužnosnici vlada i međunarodnih organizacija koji su se povukli iz aktivnog političkog života.

ICG stanje u BiH ocjenjuje zabrinjavajućim te dodaje da Krizna skupina strahuje da “Srbi i Hrvati ne napuste državne institucije”. Također se optužuje Visokog predstavnika u BiH da je produbio krizu nametanjem nelegalne vlasti u Federaciji i osporavanjem odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koje je izbor izvršne vlast ocijenilo nezakonitim.

“BiH nema vladu na državnoj razini ni sedam mjeseci nakon izbora, uz male izglede da do formiranja dođe uskoro. Vlada većeg entiteta, Federacije BiH, ilegalno je formirana 17. ožujka i osporena je od strane dvije najveće hrvatske stranke. Svi uključeni dijele krivicu za trenutačnu krizu, uključujući međunarodnu zajednicu. Odluka Visokog predstavnika od 27. ožujka da suspendira odluku SIP-a kojom je poništena uspostava federalne vlade, kao i naknadno uplitanje u pravo da se žali na tu odluku, potkopali su državne institucije i vladavinu zakona“, navodi se u pismu.

Arbour također upozorava i kako su Srbi raspisali “provokativni referendum” oko Suda i Državnog odvjetništva BiH i zaprijetili povlačenjem iz institucija što bi, prema ICG-u, moglo dovesti do toga da ‘bošnjačke stranke kontroliraju propalu i bankrotiranu državu čije su institucije napustili Srbi i Hrvati”. ICG ne preporučuje međunarodnoj zajednici da reagira na odluke vlasti RS-a, nego da potakne održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi se okupili najvažnije svjetske administracije i tri strane u BiH i reafirmirala opredijeljenost za Daytonski sporazum i teritorijalni integritet BiH.

U preporukama predsjednica ICG-a Louise Arbour poziva EU da imenuje jednog osnaženog predstavnika, a da se ured OHR-a izmjesti u Beč ili Ženevu. Kako bi se razriješila trenutačna kriza od Visokog predstavnika se očekuje poništenje suspenzije odluke SIP-a, od SDP-a BiH da omogući uspostavu legalne vlasti u Federaciji, a od dva HDZ-a da sudjeluju u vlasti. Upućen je i poziv Republici Srpskoj da odustane od referenduma.

U suprotnom Louise Arbour upozorava da bi daytonska arhitektura nakon 15 godina mirnog razvoja mogla propasti “pod pritiskom domaćih napada sa svih strana kao i zbog međunarodnih pogrešaka”.

11 Comments

 1. Mozda ipak poznaje sitaciju i, za razliku od Valentina Inzka, nije u poziciji da mora slusati nicije “savjete”.

 2. Bosnu i Hecegovinu sto prije unistiti. B. i Hercegovina odgovara teroristickim muslimanskim udruzenjama. Davno su muslimani zacrtali svoj plan. Sto prije to treba zaustavit.

 3. ISKLJUCIVO ZA SIPINOG UDBASA ZVANI Pravas SA,,
  da li to mali mujo hoce u politiku,,drzi se MUJO sarajeva i DJAMAHIRIJSKOG SMRADA–JERKE LIJANOVICA,,JURISICA,,DRZ SE MUJO AMERIKE,,jedino ti ona TU DRZAVICU CIJELU CUVA.

  • Smradu četnički da nije bilo Amerike imao bih SAO krajinu u utrobi Hrvatske prema tome ti nisi Hrvat nego Milin forumaš koji si provaljen davno drž se Nezavisnih i glasa srpskog a Americi veliko hvala !!!!

   • de oladi se mundjosu,,nisam ja cedo,,niti vlasti gladan kao tvoj LAZNI HSP–drzi se ti DNEVNOG AVAZA I DJAMAHIRIJE–prodase se tvoji lazni pravasi SARAJEVSKIM NACIONALPROKOMUNISTIMA.

 4. Neka prića šta hoće mi smo legalna vlast koju priznaje EU i Amerika, a HDZ Rusija i neki nevladin sektor pod Dodikovom kontrolom.Samo da podsjetim Velike Hrvate tj HDZ to je ona Rusija koja je podržavala četničku yugo armiju u razaranju Hrvatske i progonu i etničkom čiščenju , a zna se ko je podržavao Hrvatsku za neovisnost pa nadalje oni koji danas podržavaju stranke okopljne oko Platforme.Zapitajte se ZAŠTO tj pitajte Čovića koliko mu je Mile dao keša ili koliko loše vodi HDZ !!!!

 5. Dragi moj HSP, u vezi s time trkoje koga i kada podrzao, stvari nisu tako jednostavne. Amerika je Hrvatsku priznala tek kad su JNA i druge srpske formacije razorile i etnicki ocistile trecinu Hrvatske, dakle kad se to vise nije moglo izbjeci. Nikakve podrske hrvatskoj neovinsoti nije bilo. Dapace, bilo je puno nastojanja da se Hrvati obeshrabre, kroz izravnu podrsku Srbiji (americki veleposlanik u Beogradu Waren Zimmerman) i nametanje embarga na uvoz oruzja…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*