ICJ presudio: Grčka nije smjela blokirati ulazak Makedonije u NATO

Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) u ponedjeljak je presudio da Grčka nije imala pravo blokirati Makedoniju na putu u NATO 2008. zbog njihova spora oko korištenja imena Makedonija, no to, čini se neće ukloniti zapreke s makedonskog puta prema NATO-u.

Petnaest sudaca bilo je za i jedan protiv odluke da je Atena svojim vetom prekršila prijelazni dogovor iz 1995. kojim se Grčka složila da neće blokirati makedonsko članstvo u međunarodnim organizacijama ako će koristiti ime Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija dok pregovaraju o imenu mlade države, objavio je Vjesnik.hr.

Međutim, presuda Međznarodnog suda pravde neće automatski Makedioniji otvoriti vrata za ulazak u NATO. Ili, kako je objavio skopski Dnevnik, neće izliječiti rane iz Bukurešta. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da odluka Međunarodnog suda pravde ni u čemu ne dovodi u pitanje odluku Saveza, donesenu u Bukureštu 2008. godine, kada je Grčka spriječila svog sjevernog susjeda da u uđe u taj vojno-politički savez.

“Uzimam na znanje da je Međunarodni sud pravde donio odluku o bilateralnom pitanju između Grčke i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije. Ta odluka ne utječe na odluku saveznika sa samita u Bukureštu 2008. godine. Složili smo se da će Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji biti upućena pozivnica čim se postigne uzajamno prihvatljivo rješenje oko imena. Tu smo odluku ponovili na kasnijem samitu i na ministarskim sastancima”, rekao je Rasmussen.

A što je najvažnije, sudska odluka ne rješava pitanje imena Makedonije. U odnosima dviju zemalja, dakle, ostaje status quo: Grčka je zabrinuta da bi korištenje imena Makedonija – imena njihove sjeverne pokrajine – s vremenom moglo dovesti do polaganja prava na neke dijelove današnjega grčkog teritorija, dok Makedonija grčke zahtjeve za promjenu imena smatra uvredljivim napadom na identitet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*