ICTY obvezao Miroslava Tuđmana da razgovara s Karadžićevim odvjetnicima: Po obrani, isporuke oružja iz Irana preko Hrvatske uzorkovale napad na Srebrenicu?!

Haški tribunal u četvrtak je posebnim nalogom tzv. subpoenom obvezao bivšeg šefa hrvatske obavještajne službe (HIS) Miroslava Tuđmana da razgovara s zastupnicima obrane ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Sud je tako usvojio zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske, optuženog za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, 1992. – 1995. godine, prenijela je agencija Onasa.

Karadžić je taj zahtjev zasnovao na tvrdnji da je kao načelnik HIS-a Miroslav Tuđman “imao podrobna saznanja o isporukama oružja bosanskim muslimanima, u kojima je 1994-95 Hrvatska bila posrednik”. Miroslav Tuđman je sin tadašnjeg predsjednika Hrvatska Franje Tuđmana.
Ukoliko se ne odazove obvezujućem nalogu, protiv Tuđmana bi Tribunal mogao pokrenuti postupak za nepoštovanje suda.

Pozivajući se na “izvješća američkih obavještajnih agencija”, Karadžić navodi da je “krajem travnja 1994. veleposlanik SAD u Hrvatskoj Peter Galbraith, uz odobrenje predsjednika Billa Clintona, dao ‘zeleno svjetlo’ hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu da “uveze oružje iz Irana i prebaci ga armiji bosanskih muslimana, protivno embargu Ujedinjenih naroda”.

Od svibnja 1994. do srujna 1995, po tvrdnji obrane, “preko Hrvatske su iz Irana i drugih islamskih država muslimanskim snagama u BiH prošvercane stotine tona pješačkog i drugog oružja vojsci”.

– Znatan dio tog oružja završio je u ‘zaštićenim zonama’ Srebrenici i Žepi, gdje je iskorišteno za napade na i ubijanje srpskih civila u susjednim selima. To je prouzrokovalo direktivu predsjednika Karadžića u ožujku 1995. da Vojska Republike Srpske poduzme akciju za suzbijanje tih oružanih napada, piše u zahtjevu odbrane.

Karadžić u podnesku ističe da je više puta preko posrednika i pismima pokušao da pozove Miroslava Tuđmana na razgovor, ali da odgovor nije dobivao sve do 3. rujna kada je Tuđman poručio da ne želi razgovarati dobrovoljno “zato što se više ne bavi politikom”.

Dokumente o navodnom švercu oružja “bosanskim muslimanima”, Karadžić je zatražio i od vlasti Hrvatske, ali je Zagreb odgovorio da ih ne može pronaći.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bh. općina; topničke i snajperske napade na civile u Sarajevu; etničko čišćenje ne-Srba širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca.

Tuđman: Odazvat ću se

Miroslav Tuđman izjavio je danas da će se odazvati razgovoru s zastupnicima obrane Radovana Karadžića ako na to bude prisiljen obvezujućim nalogom Haaškoga tribunala.

– Ako je to obvezujući nalog, onda nemam izbora i morat ću se odazvati, rekao je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*