Ideja o monitoringu nad Hrvatskom je Krichbaumovo privatno mišljenje!

Gunther-KrichbaumNakon što je predsjednik Europskog odbora njemačkog Bundestaga Gunther Krichbaum (Kršćansko-demokratska unija, CDU) u razgovoru za dnevnik Neue Presse izjavio da nad Hrvatskom treba provoditi monitoring nakon ulaska u Europsku uniju, Hrvatski radio iz njegova zreda doznaje da je riječ o Krichbaumovu privatnom mišljenju koje se ne povezuje s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovara u Bundestagu.

Europska komisija ne namjerava komentirati izjave pojedinca i kaže da treba pričekati njezin posljednji izvještaj, koji će biti objavljen 26. ovog mjeseca. U Komisiji kažu da je povjerenik Štefan Fuele nekoliko puta govorio kako neće biti potrebe za nadzor nakon ulaska jer su pristupni proces i nadzor prije članstva zamišljeni kao sredstvo da se osigura puna spremnost Hrvatske za članstvo.

Proteklih mjeseci u Njemačkoj se vodi intenzivna javna rasprava o problemima koje je donijelo posljednje proširenje EU-a te članstvo Bugarske i Rumunjske. Neki promatrači oštro stajalište njemačkih političara prema europskim pitanjima povezuju i s parlamentarnim izborima, koji se u Njemačkoj održavaju u rujnu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*