Identificirano tijelo fra Martina Sopte pronađeno u masovnoj grobnici kod Ljubuškog

fra-martin-soptaPutem DNK metode na odjelu Zavoda za patologiju u Splitu utvrđen je identitet fra Martina Sopte čiji su posmrtni ostaci otkriveni u masovnoj grobnici kod Ljubuškog u koju su ubačeni nakon što su ga likvidirale bivše komunističke vlasti na kraju II. Svjetskog rata, objavili su u utorak iz vicepostulature postupka utvrđivanja mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

Tijelo fra Martina Sopte pronađeno je na području Ljubuškog tijekom otkopavanja masovne grobnice od 19. do 28. srpnja 2010. Radovi su se odvijali pod vodstvom arheologa Tihomira Glavaša i patologinje Marije Definis-Gojanović iz Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju Kliničkog bolničkog Centra u Splitu. U toj grobnici ukupno je otkriveno 28 tijela, a identificirano je tijelo fra Martina Sopte, navodi se u priopćenju Vicepostulature.

Dodaje se da će se nakon okončanja DNK analiza, u crkvi sv. Ante na Humcu kod Ljubuškog biti održana sv. misa zadušnica za sve pobijene. Nakon toga fra Martinovo tijelo bit će prevezeno na Široki Brijeg i pokopano u grobnicu gdje već počivaju 22 hercegovačka franjevca koje su komunisti ubili.

Tijela drugih identificiranih bit će predana obitelji i pokopana u obiteljskim grobnicama. One koji ne budu identificirani pokopat će se u općinsku grobnicu pod brojem i oznakom gdje su pronađeni tako da će biti moguća i naknadna identifikacija.

Iz vicepostulature su izvijestili i da su u masovnoj grobnici u Ljubuškom pronađeni ostaci dviju krunica i franjevačkih habita, pa nije isključeno da je među ubijenima još jedan hercegovački franjevac.

Uz fra Martina Soptu do sada je utvrđen identitet 23 od ukupno 66 hercegovačka franjevca koji su ubijeni tijekom II. Svjetskog rata.

U tijeku je postupak utvrđivanja mučeništva u Katoličkoj crkvi za 66 ubijenih franjevaca, među kojima je bio i tadašnji provincijal fra Leo Petrović, koje je započelo 2007. a predvodi ga postulator postupka mučeništva fra Miljenko Stojić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*