Ideologija Dobrice Ćosića je poražena, ali on i dalje ima veliki utjecaj u Srbiji

Knjiga “Bosanski rat” Dobrice Ćosića ponovo je podigla tenzije u BiH. Kako komentirate tu potrebu “oca nacije” da iznova dosipa sol na otvorene rane?

– Ja sam pročitala njegovu knjigu, jer ga smatram ozbiljnim autorom i čovjekom od velikog utjecaja ovdje. To što ja mislim o njegovim idejama, to je drugo pitanje. U knjizi nema novih tekstova. To su tekstovi koji su proizašli iz njegovih “Piščevih zapisa” u vrijeme kada je on bio čelnik SR Jugoslavije i poslije. Zanimljivo je da je poslije svega on to sakupio i objavio tu kao dokumentarnu prozu. U toj knjizi on se ni za jotu nije promijenio od rješenja tog srpskog nacionalnog pitanja kao državnog pitanja.

Kako gledate na činjenicu da nakon svega, kako i sami kažete, on i dalje ima veliki utjecaj u RS i Srbiji?

– Pazite, to je jedna ideologija. Ona se i na ovaj način pokušava učvrstiti. To nije tako jednostavno. To je vrlo široko, o tome je napisano mnogo knjiga. On tu spominje mnogo ljudi koji su u tome sudjelovali, to su pripadnici intelektualne elite. On poimence spominje ljude koji su materijalno pomagali taj rat. Jednostavno, spominjem to kako bih rekla koliko je taj problem ovdje još ozbiljan i koliko se ne povezuje s našim stanjem, s tim uzrocima. On (Ćosić) smatra da je čitav svijet bio u ratu protiv Srbije s namjerom da uništi taj narod na Balkanu! To je stvarno teško objasniti. Opasno je to prihvatiti kao neko uvjerenje i ideologiju.

Koliko je Ćosićeva ideologija i dalje opasna za Srbiju i ove prostore?

– Ta ideologija doživjela je vojni i politički poraz. Mentalno to se vrlo teško mijenja. Ideologije se uopće teško mijenjaju. I dalje ćemo inzistirati na tome, bez obizira na posljedice. To je opet isto pitanje naše zrelosti. Gubitnički nacionalizam… To su velike frustracije, ali mi iz toga ne možemo izaći vraćajući se na ono što nije izdržalo probu vremena.

Latinka Perović, povjesničarka i bivša političarka, u intervjuu za Dnevnom avazu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*