Ilija Jurišić pred beogradskim sudom: Savjest mi je mirna i obraz čist

Ilija Jurišić ponovno je danas negirao krivicu za napad na vojnike JNA u Tuzli 1992. godine, ističući da kao bosanski državljanin nije morao doći na suđenje u Beograd ali da je to ipak uradio kako bi skinuo ljagu sa svog imena.

“Savjest mi je mirna i obraz čist”, izjavio je Jurišić na početku ponovljenog suđenja pred Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, prenio je Tanjug.

Jurišić je istaknuo da on nije bio pripadnik bošnjačko-hrvatskih snaga tijekom rata u BiH kako je to navedeno u optužnici, već dežurni starješina operativnog stožera javne sigurnosti u Tuzli.

On je naglasio da nije bio starješina i da ni o čemu nije mogao samostalno donositi odluke.

Jurišić je danas došao na suđenje u Beograd iz Tuzle, pošto se brani sa slobode.

Jurišić je poslije dvije i pol godine pritvora u listopadu prošle godine pušten da se brani sa slobode, odlukom Prizivnog suda u Beogradu. Taj sud je 11. listopada 2011. godine ukinuo presudu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora zbog kaznenog djela nedopuštena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992. godine, i naložio novo suđenje pred prvostupanjskim sudom i potpuno novim sudskim vijećem.

Njemu će se ponovno suditi zbog optužbe da je kao dežurni operativnog stožera stanice sigurnosti Tuzla navodno zapovjedio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. svibnja 1992. godine, riječima “na vatru odgovori vatrom”.

Prizivni sud je u nalogu za ponavljanje prvostupanjskog postupka naložio sudu da utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi.

Također, prvostupanjski sud treba utvrditi je li  Jurišić znao za navodni “perfidni plan” kriznoga stožera Tuzle na čelu s Mehmedom Bajrićem.

Prema stavu Prizivnog suda prvostupanjski sud treba istražiti i utvrditi ulogu kriznih stožera tijekom sukoba u BiH.

1 Comment

  1. KO JE TAJ ILIJA JURISIC–
    SARAJEVSKA VLADA GA U IME POLITICKIH INTERESA ISPORUCILA ZA BEOGRAD–DANAS BI GLUMILI ZASTITNIKA,,SAMO SE TI ILIJA DRZI TUZLE,,
    TVOJ SLUCAJ I DANASNJA POLITICKA SITUACIJA SU NESTO DRUGO—DJEVAD MLACO,,SEFER HALILOVIC,,SELMO CIKOTIC,,KO SI TI JURISICU–HRVAT PO POTREBI,,TAKO SU TE SARAJLIJE I BRANILE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*