Iliji Jurišiću je loše, hvala na pitanju!

Sve do, evo, slučaja Ganić, gotovo potpuno zaboravljen u svojoj beogradskoj ćeliji, s još osam zatvorenika, već mjesecima robija Ilija Jurišić. Njegov zdravstveni bilten malo koga zanima i čisto sumnjam da bi ga potkraj prošloga tjedna posjetio i naš veleposlanik u Beogradu Boriša Arnaut da nije – londonskog konteksta

Baš kao u ona davna vremena kada je u Ljubljani venula ljubičica bijela, i sada, svakodnevno, sve od dana kada je Ejup Ganić (ne)očekivano pao u Londonu, dobivamo izviješća o njegovu zdravlju. I baš kao da je na Golom otoku, ili, ne daj Bože, kao najveći sin svih naših naroda i narodnosti u bolnici, uznemirenoj se javnosti daje na znanje da nekadašnji prvi do Alije junački podnosi robiju u, sad već, otvoreno omrznutoj Velikoj Britaniji. Redovita je izvjestiteljica, bezmalo specijalna dopisnica sarajevskih medija Emina Ganić u našu (političku) praksu promovirala i novu funkciju, gotovo instituciju; kćerka osumnjičenika za ratni zločin. Naime, svih ovih dana otkako joj je otac uhićen u londonskoj zrakoplovnoj luci, gospođica se Ganić afirmirala i kao dobra bivšega političara kći, ali i kao vrsna poznavateljica prava, slijedom čega se stavila na čelo pravničkoga tima, te s toga vrha koordinira radom odvjetnika i pravnog savjetnika aktualnog šefa države. A omakne (?) joj se gdjekad i pokoja politička kvalifikacija.
Istovremeno, sve do, evo, slučaja Ganić, gotovo potpuno zaboravljen u svojoj beogradskoj ćeliji, s još osam zatvorenika, već mjesecima robija Ilija Jurišić. Njegov zdravstveni bilten malo koga zanima i čisto sumnjam da bi ga potkraj prošloga tjedna posjetio i naš veleposlanik u Beogradu Boriša Arnaut da nije – londonskog konteksta. Gospođa Jurišić svome zatočenom suprugu, teškom dijabetičaru, ide u posjetu svakih petnaest dana; Ilija, svjedoči jednom lokalnom dnevniku Stoja, razmjerno dobro podnosi dane u starom beogradskom centralnom zatvoru. No, posljednjih dana, svjestan goleme podrške Ganiću, sve se teže miri s činjenicom kako je on u gotovo identičnoj situaciju, u biti, bio ignoriran. Prosvjedi, baš kao i istupi bošnjačkih dužnosnika i pokojeg intelektualca, uglavnom su se proteklih dana svodili na ocjenu kako britansko-srpska falanga čini sve e ne bi li uništila BiH i sve prave patriote.
(…)
[Josip Vričko / Oslobođenje]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*