Imunitet štiti UN od odgovornosti za Srebrenicu

srebrenica95 Žalbeno vijeće Okružnog suda u Den Haagu presudilo je da Ujedinjeni narodi uživaju apsolutni imunitet te odbacilo žalbu koju je protiv UN-a i države Nizozemske podnijela udruga “Majke Srebrenice”. Udruga koja okuplja 6.000 preživjelih osoba i članove obitelji žrtava pokolja što ga je vojska bosanskih Srba počinila 1995. u Srebrenici tužila je Ujedinjene narode i nizozemsku državu jer su propustile poduzeti djelotvorne akcije kojima bi spriječile pokolj. Time su, stajalište je “Majki Srebrenice”, prekršile UN-ovu konvenciju o genocidu.
No, nizozemski sud se nije bavio eventualnom odgovornosšću tuženih strana, nego je presudio da je “u međunarodnim konvencijama o osnutku UN-a jasno je navedeno da UN ne može biti gonjen pred nacionalnim sudom zemlje članice”.
Prvi se put sud u Den Haagu proglasio nenadležnim za tužbu “Majki Srebrenice” u srpnju 2008., na što su one podnijele žalbu. Sada su i nakon najnovije sudske odluke najavile nove žalbe.
Mediji podsjećaju da su sva dosadašnja zasjedanja nizozemskog suda, uključujući i današnje, bila su posvećena procesnim prigovorima. Drugim riječima, pravo suđenje bi se tek trebalo dogoditi.
Deutsche Welle podsječa da je po izvješću nizozemskog Instituta za ratnu dokumentaciju iz 2002. nizozemska vlada djelimično odgovorna za srebrenički masakr, zato što je poslala “nepripremljene vojnike u nemogućnu misiju”. Nakon tog izvješćaa tadašnja nizozemska vlada podnijela je ostavku. [hr]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*