Ina odustala od nagrade za promicanje hrvatske kulture

Hrvatska naftna industrija Ina odustala je od financiranja nagrade za promociju hrvatske kulture u svijetu, ali nije navela nikakav konkretan razlog za to.

“Ne znamo motive vaše odluke da nagradu ukinete, no nadamo se da ćete razumjeti da Hrvatski kulturni klub od naše zajedničke nagrade ne može i ne želi odustati, a našoj kulturnoj javnosti dužni smo objasniti razlog zašto nagradu s tvrtkom Ina nismo podijelili ove godine”, piše u ljubaznom ali upozoravajućem pismu koje je na adresu predsjednika uprave Industrije nafte Ina Zoltana Aldotta uputio predsjednik Hrvatskog kulturnog kluba Šime Šimatović, piše Večernji list.

U pismu stoji da je još u ožujku 2011. Ina dopisom otkazala suradnju na nagradi koja se šesnaest godina dodjeljivala za promociju hrvatske kulture u svijetu.

Šime Šimatović, zaslužni hrvatski filmski radnik i neumorni prosvjetitelj koji je i sa svojih 95 godina silno angažiran oko promicanja kulture, podsjeća u pismu na neke od znamenitih inozemnih laureata i lijepe riječi Aldottova prethodnika Gezstija.

Ina još nije odgovorila.

InA i Hrvatski kulturni klub iz Zagreba utemeljili su 1994. Nagradu Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu.

Svrha Nagrade je priznanje autorima, kulturnim djelatnicima i ustanovama koje u inozemstvu promiču hrvatsku kulturu, pobuđujući interes svjetske javnosti za duhovni razvitak hrvatskoga naroda, kao i za stvaranje i poticanje kulturnih sveza, ukazujući na najvrjednija djela i njihove autore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*