INAUGURACIJA: Izetbegović, Komšić i Radmanović preuzeli dužnost u Predsjedništvu

U Sarajevu je danas održana konstituirajuća sjednica novog saziva tročlanog Predsjedništva BiH. Konstituiranje novog saziva Predsjedništva BiH obavljeno je u skladu s potvrđenim rezultatima izbora održanih 3. listopada, koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo.

Tako je novi bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je na ovoj dužnosti zamijenio Harisa Silajdžića. Hrvatski i srpski član Predsjedništva BiH ostaju isti kao i u prethodnom mandatu.

Dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH i u sljedeće četiri godine obavljat će Željko Komšić, dok će srpski član Predsjedništva BiH biti Nebojša Radmanović.

Radmanović i Izetbegović su u svojim inauguralnim govorima istaknuli da će se u svom radu zalagati za razvijanje dobrosusjedske suradnje sa zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije i integraciju BiH u EU.

– Moramo preuzeti političku odgovornost i ispuniti dana obećanja. Vrijeme koje je pred nama bit će odlučujuće za dalju budućnost BiH i zapadnog Balkana. Svi u BiH moramo pokazati političko strpljenje, rekao je Radmanović koji će biti prvi predsjedatelj u ovom sazivu Predsjedništva BiH u sljedećih osam mjeseci.

Navodeći da BiH u budućnosti treba nove orjentire i putokaze, on od EU očekuje da bude orjentir i da savjetodavno pomaže, a ne da arbitrira i donosi gotova rješenja.

Izetbegović je istaknuo kako je vrijeme za pozitivan rasplet i da je potrebno hitno usvojiti reforme, u čemu Predjeništvo BiH treba posebno dati doprinos.

Komšić je rekao kako su danas uvjeti u BiH složeniji nego u prethodnom razdoblju, a zadaci teži nego u prethodne četiri godine.

Naglašavajući da je malo tko u BiH zadovoljan situacijom u protekle četiri godine, on je naveo da ne treba govoriti o prošlosti i sadašnjosti nego o budućnosti.

Komšić je u svom obraćanju istaknuo kako će se boriti za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Današnju sjednicu Predsjedništva BiH otvorio je posljednji predsjedatelj u prošlom sazivu Haris Silajdžić, izrazivši nadu da će Predjedništvo BiH u idućem razdoblju odgovoriti svojoj ustavnoj obvezi.

1 Comment

  1. Komsicu nemoj lagat ti i takvi tipovi rade sto vam Muslimani narede. Tebe nisu izabrali Hrvati a ti po nalogu Muslimana zastupas Hrvate. Boljitak i pravasi oni ce isto raditi kao i ti Komsicu po nalogu Muslimana. Ked cete pitati Muslimane o izogonu130 tisuca Hrvata iz Muslimanski enklava.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*