Inflacija u Hrvatskoj iznad 5 posto, najviša u zadnje 4 godine

U rujnu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosjeku bile više u odnosu na kolovoz za 1,4 posto, dok su u odnosu na rujan prošle godine skočile za 5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Ovo je najviša razina inflacije u četiri godine i znatno viša nego što se očekivalo. Inflacija se ubrzala – s obzirom na to da je u kolovozu iznosila 4 posto na godišnjoj razini.

U rujnu su, u odnosu na kolovoz, najviše porasle cijene odjeće i obuće, za 11,2 posto, što je posljedica sezonskog utjecaja. Cijene prometa porasle su za 3,1 posto, pod utjecajem viših cijena goriva. Cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle su za 1,1, a alkoholnih pića i duhana za 0,8 posto. Cijene obrazovanja te cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva porasle su za 0,5 posto, dok su cijene zdravstva ojačale za 0,4, a cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja za 0,2 posto.

Na godišnjoj su razini najviše, 13,5 posto, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, dok s rastom od 5,5 posto slijede cijene prehrane i bezalkoholnih pića. Godišnji rast cijena prehrane se ubrzao te iznosi 6 posto, pri čemu su najviše rasle cijene voća (18,2 posto) i povrća (25,1 posto), što je vjerojatno posljedica dugotrajnog sušnog razdoblja, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Cijene alkoholnih pića i duhana porasle su na godišnjoj razini za 5,4 posto, dok su u segmentu prometa, u kojemu su sadržane i cijene goriva za osobne automobile, cijene u prosjeku porasle za 4,6 posto. Cijene zdravstva porasle su za 2,9 posto, u segmentu rekreacije i kulture za 2,6 posto, dok su cijene ugostiteljskih usluga ojačale za 2,5, a pokućstva i opreme za kuću 1,7 posto. S druge strane, najveći su pad na godišnjoj razini, 3,4 posto, zabilježile cijene odjeće i obuće, dok su cijene komunikacija pale za 2,3, a obrazovanja 1 posto.

Do kraja godine očekujemo i rast cijena grijanja, pa bi se godišnja stopa rasta cijena mogla i dodatno ubrzati, zaključuju analitičari.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*