Inicijativa: HDZ BiH predložio generala Antu Gotovinu za počasnog građanina Bihaća

ante-gotovina-ratnaU povodu Dana općine Bihać koji se obilježava 26. veljače Općinski odbor HDZ-a BiH Bihać uputio je prijedlog Povjerenstvu za odlikovanja i općinska priznanja općine Bihać da se za počasnog građanina Bihaća proglasi general Ante Gotovina.

Potporu ovoj incijativi HDZ BiH dala je i Koordinacija braniteljskih udruga HVO-a Unskosanske županije.

Pored svih zasluga koje je general Ante Gotovina dao tijekom Domovinskoga rata, za oslobađanje i vraćanje u ustavno-pravni poredak okupiranih prostora Republike Hrvatske, general Gotovina je kao zapovjednik združenih snaga HVO-a i HV-a dao nemjerljiv doprinos deblokadi nekadašnjeg Bihaćkog okruga, danas Unsko sanske županije.

Zahvaljujući akciji “Oluja” Bihać je kao zaštićena zona UN-a 1995.godine izbjegla sudbinu drugih zaštićenih zona kao što je Srebrenica i nakon 1201 dana potpune blokade i izolacije od strane srpskih vojnih snaga deblokiran.

Bihaćki HDZ napominje da o značaju i ulozi generala Gotovine u oslobađanju Bihaća u kolovozu 1995.godine svjedoči i izjava generala Atifa Dudakovića, zapovjednika 5.korpusa A BiH koji je rekao: “Bez operacije Oluja Bihać se ne bi mogao osloboditi iznutra. Osim toga,podsjetio bih na činjenicu da je dvadeset dana prije Oluje na Bihać krenula gotova sva armada srpske vojske u operaciji mač s ciljem zauzimanja Bihaća. zato bih želio zahvaliti oslobođenim generaklima Gotovini i Markaču jer oni su i naši osloboditelji.”

2 Comments

  1. Odlična ideja.Ja bih još dodao i Dudakovića s njim.Iako sam ljut što su stali kad je BL bila na traktorima već..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*