Inozemne mirovine: U duvanjski kraj svaki mjesec stiže dva milijuna eura

Više od dva milijuna eura stiglo je i ovog mjeseca na račun duvanjskih obitelji iz inozemstva. Stižu euri iz Austrije i Njemačke, franci iz Švicarske, dolari iz Amerike te razne valute iz drugih zemalja.

Ipak, najviše je deviza stiglo iz Njemačke, piše Večernji list. Novci su to od mirovina koje su vrijedni Duvnjaci “krvavo” zaradili probijajući tunele kroz Austriju, gipsajući stanove po Njemačkoj, gradeći tvornice po Švicarskoj i tako redom.

Na žalost, veliki broj mirovina danas ne stiže na imena onih koji su ostvarili pravo na nju. Većina umirovljenika “uživala” je u mirovini tek poneku godinu, neki i manje, a rijetki su oni koji su desetljeće proveli u mirovini. Danas od mirovina iz inozemstva, koje su znatno veće od domaćih, živi oko tri tisuće duvanjskih obitelji, koliko inozemnih mirovina stiže u duvanjski kraj, tako je izračunao pomoćnik za gospodarstvo u Tomislavgradu.

“Prema pokazateljima, iz duvanjskog kraja u inozemstvu i danas radi oko pet tisuća Duvnjaka s radnom dozvolom, a još je nekoliko tisuća onih koji nešto zarade i na crno. Kada oni nagrnu u zavičaj, onda naš kraj živne u svakom pogledu”, kaže Ivan Vukadin, gradonačelnik Tomislavgrada.

1 Comment

  1. Eto koliko nam je lijepo u Hercegovini.Hajd u Titovo doba ali što sad.Znači da je samo cilj kupiti BMW a što ćeš čitav živoz govna čistiti nije bitno.Izem ti takav život.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*