Inozemni glasovi nikada nisu odredili pobjednika izbora u Hrvatskoj

sabor-2007-sastav U osvrtima na jučerašnji sastanak Jadranke Kosor, hrvatske premijerke i predsjednice HDZ-a, i Zorana Milanovića, predsjednika SDP-a, na kojem je bilo riječi o ustavnim promjenama, nužnim za ulazak Hrvatske u članstvo Europske unije, redovito se ističe kako su se sugovornici dogovorili jedino o tome da će se opet sastati. Sve ostalo je poznato od ranije: SDP ne želi glasovati za ustavne promjene bez dogovora o tome kako će hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj glasovati na izborima. Naravno, i uključivanja toga dogovora u paket ustavnih promjena u koji se, inače, kako vrijeme odmiče nastoji ugurati sve više elemenata. Najnoviji dodatak popisu
Ipak, ključan zahtjev SDP-a jest da se izbori u Bosni i Hercegovini odvijaju kao i svugdje drugdje u svijetu, odnosno samo na hrvatskom teritoriju, tj. u diplomastko-konzularnim predstavništvima. To znači da bi se u BiH glasaovlo na pet biračkih mjesta – na dva u Sarajevu te po jedno u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli. HDZ, međutim, naa to ne pristaje, ali želi brze izmijene Ustava kako bi se pregovori s Europskom unijom priveli kraju. No, za to nemaju dovoljno zastupničkih ruku bez SDP-ove potpore.
Kosor i Milanović nisu željeli otkrivati detalje razgovora, ali su oboje poručili kako žele dogovor. Milanović je naglasio kako je SDP dosad pokazao spremnost za kompromis. Nije, doduše, rekao ništa o tome u čemu se konkretni sastoji ta spremnost, nego je samo prebacio lopticu HDZ-u: “Sada je, mislim, vrijeme da i HDZ to malo više počne raditi, ali ne želim vršiti ovdje nikakav grozničavi pritisak”.
Kosor je kazala kako apelira da završetak pregovora u ovoj godini svima bude glavni cilj te da “ako to uistinu stvarno svi to želimo, onda moramo stvoriti temeljni uvjet a to je da, među ostalim, izmijenimo Ustav”. “Ustav bismo morali izmijeniti što je moguće prije, jer nam nekoliko zakona čeka i ne možemo ih pustiti u proceduru naprosto zbog toga što ovise o ustavnim promjenama«, upozorila je premijerka Kosor.
Glasovanje isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima znači izlazak puno manjeg broja ljudi na izbore, a time, s obzirom na to da se zastupnici iz tzv. dijaspore biraju po nefiksnoj kvoti, i manje zastupnika iz te izbore jedinice, u kojoj je dosad isključivo HDZ dobivao mandate. To je, dakako i ključ cijele ove priče, a neke informacije govore da bi se ona mogla okončati tako što bi se odredila fiksna kvota zastupnika koji dolaze iz tzv. dijaspore, bez obzira na izlaznost, pri čemu se spominje da bi se birala tri zastupnika. Tu je informaciju u osvrtu na sastanak Kosor-Milanović prenio “Deutsche Welle”, podsjećajući da SDP i HNS već godinama žele “regulirati” glasove iz BiH, jer smatraju kako su oni prostor za manipulaciju te da utječu na izborni rezultat. “To, međutim, nije točno jer svaka administracija u Zagrebu formirala se na temelju izborne pobjede u Hrvatskoj, primjerice i u Račanovom mandatu i na posljednjim izborima, kada je HDZ osvojio pet mandata više od SDP-a u zemlji”, ističe “Deutsche Welle”.

1 Comment

  1. Ali bi ih jednom mogli odlučiti glasovi nacionalnih manjina, pogotovo ako se prihvate zahtjevi o dvostrukom pravu glasa. U tijeku su dva paralelna procesa – umanjivanje utjecaja birača izvan Hrvatske i povećavanje utjecaja pripadnika manjina na izborne rezultate. U svakom slučaju, za stabilnost političkih prilika u Hrvatskoj ne bi bilo dobro da rezultat izbora određuju ni birači iz dijaspora, ni pripadnici manjina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*