Instagram će fotografije korisnika, bez njihova znanja, prodavati oglašivačima!

Od sredine siječnja Instagram će informacije i fotografije korisnika dijeliti s Facebookom, a zarađivat će prodajom korisničkih fotografija oglašivačima – bez znanja korisnika.

Na Mashableu upozoravaju da nova pravila privatnosti Instagramu omogućuju dijeljenje korisničkog sadržaja i informacija ‘s kompanijama koje su dio grupe kojoj pripada i Instagram’ – ovaj se dio prvenstveno odnosi na Facebook.

No, kako piše Dnevnik.hr, čini se da niti to nije najgore što će od sredine siječnja donijeti Instagram (iako će sigurno razljutiti korisnike koji ne žele imati veze s Facebookom i ne žele da se njihove informacije prikazuju na ovoj mreži) te se puno opasnijim čini dio vezan uz prava korištenja sadržaja s Instagrama.

Naime, Chis Taylor s Mashablea kaže da ova prava dopuštaju Systromu (osnivaču Instagrama) i Zuckerbergu da podatke, lajkove i fotografije s Instagrama prodaju oglašivačima bez ikakve kompenzacije korisnicima koji su objavili te fotografije i – bez njihova znanja.

Teoretski, ovo bi moglo dovesti do situacije da ćete u budućnosti, kada pregledavate internetske stranice, možda naići na oglase na kojima će se nalaziti vaše fotografije koje ste objavili na Instagramu te će oglašivači te fotografije (na kojima će se možda prikazivati i sami korisnici ili članovi njihovih obitelji) iskoristiti kako bi prodali neki proizvod.

Ovo pravilo nalazi se pod stavkom ‘Prava’ novih pravila privatnosti u kojima se kaže da korisnici pristaju na to da druge kompanije mogu plaćati Instagramu za prikazivanje korisničkih imena, lajkova i fotografija(zajedno s povezanim podacima), dok korisnici neće dobivati nikakvu kompenzaciju.

Iako u pravilima privatnosti stoji da su korisnici i dalje vlasnici svojih fotografija (Instagram ima pravo na njihovo korištenje i zaradu na račun njih) i da će korisnici i dalje moći kontrolirati tko će imati pristup dijelu njihova sadržaja, brojni su korisnicima na forumima i komentarima na internetskimstranicama već najavili da bi ovakva pravila privatnosti mogla biti kraj njihova korištenja Instagrama te da će se okrenuti nekim drugim mobilnim aplikacijama sa sličnim mogućnostima poput Flickra i Twittera koji je nedavno nadogradio mobilne aplikacije s mogućnošću uređivanja fotografija s foto filterima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*