Internet troši između 3 i 5 posto svjetske energije

U zadnjih 20 godina Internet je postao medij koji ima ogromnu gospodarsku i društvenu vrijednost. U međuvremenu je i njegova potrošnja električne energije rasla eksponencijalno te sada iznosi 3 do 5% svjetske potrošnje energije.

Na sveučilištima u Leedsu i Cambridgeu vode se interdisciplinarna istraživanja koja su potpomognuta sa 5.9 milijuna funti za realizaciju petogodišnjeg programa EPSRC kako bi se riješilo pitanje rasta informacijsko-komunikacijskih mreža uz istovremeno smanjivanje njihove potrošnje energije, prenosi znanost.com.

Vizija projekta “INTelligent Energy awaRE NETworks” (INTERNET) je smanjivanje ugljičnog otiska informacijsko-komunikacijskih mreža za barem jedan red veličine zajedno sa smanjenjem potrošnje energije iz neobnovljivih izvora.

“Sredstva će nam ponuditi stabilnost i fleksibilnost nužnu za rješavanje velikih izazova povezanih s korištenjem energije u telekomunikacijskim mrežama. Oduševljen sam što smo prepoznati na taj način”, kaže profesor Jaafar Elmirghani, voditelj istraživačkog projekta.

Energetski učinkoviti procesi su ključni prioriteti za informacijsko-komunikacijske tvrtke koje usmjeravaju pozornost na ekološke i na ekonomske pokretače. Iako u nekim slučajevima korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija može biti korisno za okoliš, zemlje postaju sve više svjesne velikog rasta potrošnje energije od strane telekomunikacijskih tvrtki.

“Predviđeni budući rast u broju priključenih uređaja, kao i propusnosti Interneta od jednog ili dva reda veličine, nije praktično ako to vodi odgovarajućem rastu potrošnje energije.
Stoga će se vjerojatno uskoro donijeti odgovarajući propisi, pogotovo ako vlade širom svijeta nametnu smjer prema neutralnosti budućih emisija ugljika”, rekao je profesor Elmirghani.

“Projekt INTERNET je stoga od velike važnosti u potrazi za sadašnjom uspostavom ograničenja za rad informacijsko-komunikacijskih tehnologija zbog poznatih briga oko okoliša, a potom i razvoja novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija koje će pružiti poboljšane performanse. Konkretno, znatan napredak može se postići kroz inovativnu primjenu obnovljivih izvora”, dodao je profesor Elmirghani.

Istraživanje će se provoditi u tri ključna područja: optičke mreže (na čelu s prof Elmirghani sa University of Leeds), optimizacija internetskog i web protokola i usluga (pod vodstvom prof. , s University of Cambridge) i optičko usmjeravanje i podatkovne komunikacije (koje će voditi profesor Richard Penty i profesor Ian White s University of Cambridge).

Izvor: Danas.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*