Intervencija u Maliju: U borbi protiv islamsta poginuo francuski pilot helikoptera

Francuska je u nedjelju drugi dan za redom nastavila napadati pobunjenike u Maliju i slati pojačanja u glavni grad Bamako, izjavio je francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian koji je potvrdio i smrt prvog francuskog vojnika u ovoj operaciji.

Francuski pilot helikoptera podlegao je ranama zadobivenim u zračnom napadu na kolonu vozila kojima su se pobunjenici kretali prema gradu Moptiju. “Tijekom intenzivnih borbi nažalost jedan od naših pilota…je smrtno ranjen. Evakuiran je u najbliži medicinski centar prije nego što je umro od zadobivenih rana”, rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Le Drian je potvrdio da su pripadnici specijalnih francuskih snaga upućeni prema Moptiju a da je “nekoliko stotina” vojnika stiglo u Bamako kako bi osiguralo grad pred mogućim napadima pobunjenika. U stanje pripravnosti radi operacije u Maliju stavljeni su i dodatni zrakoplovi Rafale, potvrdio je ministar.

Francuska je u petak pokrenula vojnu intervenciju kako bi vladinim snagama u Maliju pomogla da spriječe napredovanje islamističkih skupina prema jugu, nakon što su preuzele kontrolu nad većim dijelom sjevera zemlje.

Privremeni malijski predsjednik Diocounda Traore u četvrtak je zatražio vojnu pomoć Francuske kako bi odbio ofenzivu naoružanih islamističkih skupina na sjeveru zemlje koje su toga dana zauzele još jedan malijski grad, Konnu. (Hina)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*