Inventura: Predstavnici EU-a u Sarajevu provjeravaju što je u BiH napravljeno od sastanka u Bruxellesu

U Sarajevu je počeo sastanak na visokoj razni predstavnika EU, institucija BiH i političkih čelnika o procjeni napretka da bi se ocijenilo šta je urađeno od prvog sastanka dijaloga na visokom nivou održanom u Bruxellesu 27. lipnja u vezi sa ispunjavanjem uvjeta iz “Mape puta”.

Sastankom u Sarajevu predsjedava generalni direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sannino, a na njemu sudjeluje i posebni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen. Sastanku prisustvuje i direktor Direkcije za europske integracije BiH Nevenka Savić.

Sastanku su stranački čelnici – predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, SDA Sulejman Tihić, SDP-a Zlatko Lagumdžija, Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić, dok Predsjedništvo BiH predstavlja Bakir Izetbegović.

Predviđeno je da tijekom sastanka budu razmatrane teme o kojima je razgovarano na prvom sastanku, a to su provođenje odluke u slučaju “Sejdić-Finci”, uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije u vezi sa pitanjima EU, te odgovori na pitanja u područjima javnih nabavki.

Očekuje se da će na sastanku biti raspravljene mogućnosti za ispunjenje ostalih rokova usuglašenih u “Mapi puta” za predavanje aplikacije za članstvo u EU, čime će biti istaknuto da “Mapa puta” ostaje na snazi i da su nepromijenjeni zadaci sadržani u njoj, zajedno sa rokovima.

Cilj dijaloga je da pomogne BiH u njenom napredovanju na putu ka EU, uključujući i napredak u vezi sa podnošenje,

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*