Inzko: Budimir nema moju podršku u vezi s imenovanjem sudaca Ustavnog suda FBiH

valentin-inzkoVisoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da predsjednik Federacije BiH Živko Budimir nema njegovu podršku u vezi sa odgađanjem imenovanja sudaca u Ustavnom sudu FBiH.

Inzko je poručio da predsjednik i oba potpredsjednika FBiH moraju svoje uloge da igraju konstruktivno, a Ustavni sud, uključujući i njegovo Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, mora u potpunosti da funkcionira.

“Nijedna politička stranka, ni pojedinac koji tvrdi da predstavlja interese građana FBiH ne bi smio djelovati tako da blokira funkcioniranje institucija Federacije. Oni koji odgađaju ova imenovanja treba da razmisle veoma pažljivo prije nego što svojim potezima paraliziraju sustav”, rekao je visoki predstavnik za Dnevni avaz.

Inzko je potvrdio da zajedno sa Savjetom za provođenje mira u BiH pažljivo prati situaciju i da od Budimira očekuje da osigura imenovanje sudaca u federalni Ustavni sud bez odgađanja.

Prema njegovim riječima, stranke koje čine novu parlamentarnu većinu u Parlamentu FBiH imaju jasno i legitimno pravo da zahtijevaju formiranje federalne vlade koja će odražavati novu većinu, ali isto tako i pozicija i opozicija moraju da se kreću u okvirima Ustava i vladavine prava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*