Inzko će poništiti odluku o referendumu u RS, Banja Luka ugrožava Dayton!?

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko najvjerojatnije će iskoristiti svoje izvršne, tzv. bonnske ovlasti, i poništiti odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) od 13. travnja o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi se građani trebali izjasniti podržavaju li nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH, «te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH».

Inzko je izrazio zbiljnu zabrinutost povodom izjava koje su dane na spomenutoj sjednici NS RS. Kako je priopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik želi naglasiti sljedeće:

(1) Poticanje Narodne skupštine Republike Srpske da pokrene proces protiv suštinskog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma je neodgovorno. Mandat i izvršne ovlasti visokog predstavnika utvrđeni su Aneksom 10 Daytonskog mirovnog sporazuma i potvrđeni su nekoliko puta od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

(2) Iako je točno da se zakoni koje je donio visoki predstavnik, te naknadno usvojila zakonodavna tijela BiH, mogu mijenjati, to se može uraditi samo u okviru uspostavljenog zakonodavnog procesa na odgovarajućem nivou. Pokušaji entiteta da podrivaju državni zakon predstavljaju kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

(3) Parlamentarna skupština BiH usvojila je Zakon o Sudu BiH 2002. i Zakon o Tužiteljstvu BiH 2003. godine. Svi zastupnici iz oba entiteta u državnom parlamentu glasali su za ove zakone. Nadalje, Ustavni sud, i sam daytonska institucija, dva puta je donio odluku u korist ustavnosti Državnog suda, odlučivši da država ima obavezu da uspostavi potrebne institucije za vršenje svojih nadležnosti. OHR bi pozdravio snažnu podršku ovim institucijama, uključujući i državno pravosuđe.

(4) Upravo proteklog tjedna, najviši predstavnici Europske Unije, među njima i predsjednik Europske komisije, iskazali su svoju jasnu podršku za državno pravosuđe. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira je također u nekoliko navrata izražavao podršku državnim pravosudnim institucijama. I zaista, nezavisan i nepristran pravosudni sistem je od suštinskog značaja za osiguranje vladavine zakona, unapređenje ljudskih prava i sloboda kao i pomirenje, te garantiranje postojanja funkcionalne tržišne ekonomije. To je kamen temeljac svakog demokratskog društva i jedan od ključnih političkih zahtjeva za pristupanje EU i za euroatlantske integracije.

(5) Kako bi se ostvario napredak ka EU, što je iskazani cilj svake parlamentarne političke stranke u BiH, zemlja mora osigurati efikasnu vladavinu zakona kroz institucionaliziran pravosudni sistem. Ključnu ulogu igraju Državni sud i Tužiteljstvo. Stoga, osporavanjem ovih institucija nanosi se šteta šansama građana BiH da ostvare napredak na putu ka članstvu u EU, a time prosperitetu i stabilnosti.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, istodobno uz spomenutu odluku, i zaključak u kojem parlament RS-a «smatra da je neophodno održati referendum u RS-u, na kojem bi se građani RS-a izjasnili o nametnutim zakonima i kršenju Konvencije o ljudskim pravima od visokog predstavnika te da će u skladu s tim donijeti odluku o raspisivanju referenduma».

Osude poteza službene Banje Luke već su stigle iz Bruxellesa i Washingtona, no predsjednik RS Milorad Dodik kazao je da odluke visokog predstavnika Inzka za RS nisu obvezujuće. Ovo je do sada najotvoreniji pokušaj RS da ospori autoritet visokog međunarodnog predstavnika, koji je, prema Daytonu, vrhovni tumač Općeg okvirnog sporazuma za mir iz 1995. godine, čiji je sastavni dio Ustav BiH i temeljem kojeg ova zemlja do danas funkcionira.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*