Inzko demantirao da povlači suspenziju odluka SIP-a

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je Srni da neće povući suspenziju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH kojom je poništen izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

– Trenutno od povlačenja odluke nema ništa, a o tome što su rekli briselski izvora ne znam ništa. Ne razumijem tko je rekao da ću to učiniti, jer iz Bruxellesa sa mnom o ovom pitanju nitko nije razgovarao, rekao je Inzko.

Podsjetimo, banjolučke  “Nezavisne novine” su, pozivajući se na vlastite diplomatske izvore, objavile da će Inzko, nakon pritisaka iz Bruxellesa, u ponedjeljak, 16. svibnja, povući suspenziju spomenute odluke SIP-a BiH.

SIP BiH je u ožujku usvojio odluku kojom je utvrđeno da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu s Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor.

SIP je prethodno, postupajući po primljenim prigovorima koji se odnose na održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda federalnog parlamenta i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, utvrdilo da nisu bili ispunjeni uvjeti za formiranje Doma naroda FBiH, jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih 10 županija u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH.

Inzko je krajem ožujka privremeno suspendirao odluke SIP-a.

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH Ivo Miro Jović smatra da će, ako Inzko povuče odluku o suspenziji, to značiti da je stvoren preduvjet da BiH postane moderna, suverena, europska zemlja, u kojoj se poštuju zakoni.

Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar ističe da bi Inzko povlačenjem suspenzije odluke SIP-a stvari vratio u zakonske ustavne okvire i stvorio pretpostavke za normalizaciju odnosa u FBiH, ali i za formiranje vlasti na razini države.

Središnje izborno povjerenstvo BiH u ožujku je usvojila odluku kojom je utvrđeno da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor, ali ju je visoki predstavnik Valentin Inzko suspendirao i tako otvorio put formiranju vlasti koju čine stranke okupljene oko SDP-ove platforma.

1 Comment

  1. nije slovenac to nikada ni mislio,,
    lazna je to vijest malog seoskog hercegovackog portalcica bila,,BECKOKONJUSARE JE LAKO NA UZDI DRZATI–SLOVENAC NAM SUDBINU ODREDJUJE–UZALUD VAM TRUD SVIRACI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*