Inzko: Hrvatsko pitanje je delikatno, pripadnik ovog naroda mora biti na čelu Vijeća ministara BiH

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko tvrdi da se međunarodna zajednica neće miješati u formiranje vlasti u BiH, a informacije o njegovoj navodnoj spremnosti da poništi entitetsko glasovanje naziva spekulacijama.

Govoreći o provođenju političke platforme koju su potpisale četiri stranke predvođene SDP-om BiH i SDA,  a kojom se, prema nekim mišljenjima, ignorira jedan tradicionalni model, odnosno “daytonska šablona” uspostavljanja vlasti u BiH, Inzko kaže da platforma ima šansu ali je jako delikatno pitanje oko Hrvata.

– Dejtonska šablona kaže da u vlasti moraju biti zastupljena sva tri konstitutivna naroda. Platforma ima šansu, ali jako je delikatno pitanje oko Hrvata. Nova federalna vlada uskoro će obilježiti 100 dana svoga rada, pa neka javnost ocijeni  je li uspješna ili ne, rekao je Inzko za beogradsku  “Politiku”.

On je najavio da će se pitanjem položaja Hrvata “ozbiljnije” pozabaviti odmah nakon što BiH dobije izvršnu vlast:

– U svakom slučaju neke stvari se moraju mijenjati i zato ću ja, odmah poslije konstituiranja vlasti, razmisliti kako se to može popraviti. Hrvat mora biti na čelu Vijeća ministara BiH i ja to podržavam, a HDZ treba predložiti jednog jakog kandidata, dodao je austrijski diplomat.

Vezano za aktualni slučaj suspendiranja glavnog državnog tužitelja Milorada Barašina, Inzko tvrdi da nije sugerirao Barašinu da podnese ostavku, već da je samo razgovarao s njim, dodavši da domaće institucije moraju rješavati probleme i jačaju ugled tih institucija, uključujući i pravosudne.

“Tadićeva politika je pozitivna i konstruktivna”

Komentirajući činjenicu da nastojanja aktualne vlasti u Srbiji da “otopi odnose između Beograda i Sarajeva” nema pozitivnog odjeka u bošnjačkim političkim krugovima, Inzko je rekao da podržava inicijative predsjednika Srbije Borisa Tadića i njegovu politiku jer je ona konstruktivna i pozitivna.

– Smatram da se to što on radi mora više cijeniti. Oduševljen sam činjenicom da će uskoro posjetiti BiH, taj njegov posjet bit će pozitivan signal za cijelo područje, pogotovo za bilateralne odnose između Beograda i Sarajeva, rekao je visoki predstavnik, prenosi Srna.

1 Comment

  1. DOBRO KAZE LAZOV INZKO,,
    ALI TOGA HRVATA CE PONOVO IZABRATI MUSLIMANI–NECE SIGURNO VECINA HRVATA,,,SPRDA SE PODLAC ZA DEBELU PLACU,,NASTOJI DA STO DUZE OSTANE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*