Inzko: Hrvatskog člana Predsjedništva birati u županijama s hrvatskom većinom ili u Domu naroda

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smatra da se treba pozabaviti time tko će predstavljati Hrvate u Predsjedništvu BiH i kao neke od mogućnosti ponudio je da se taj predstavnik bira u županijama s hrvatskom većinom ili u Domu naroda parlamenta BiH. “Želim da se to riješi na korektan način, jer sada to ne zadovoljava Hrvate u Hercegovini. Mogućnosti ima puno i treba ići u susret željama Hrvata”, rekao je Inzko sinoć za Radio-televiziju RS.

Što se tiče aktualnog problema formiranja vlasti, Inzko smatra kako je najbolje da se domaći političari dogovore, istaknuvši kako bi bio najsretniji da “ovdje više nije potreban”, ali je tek sada otkriveno puno zakonskih jazova u Federaciji BiH.

Inzko je istaknuo kako ne orihvaća odluku raspisivanju referenduma, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, ocijenivši da je to potpuno pogrešan način. Po njegovom mišljenju, u Republici Srpskoj zbog rada u Tužiteljstvu i Sudu BiH stvara nezadovoljstvo na umjetan način, “jer to nekima odgovara”.

“Ako ima razloga za nezadovoljstvo, neka to ide preko nadležnih institucija. Znam da u svim tim institucijama ima Srba i, ako netko kaže da se ne pronalaze srpske žrtve, ima mogućnost da to traži preko nadležnih institucija”, rekao je Inzko.

Govoreći o činjenici da je zbog ratnih zločina procesuirano više Srba nego pripadnika druga dva naroda, Inzko je rekao da je “valjda i na terenu bilo više tih zločinaca” i naglasio kako nikome nije u interesu da se slučajevi ratnih zločina ne procesuiraju. “Ja sam za procesuiranje svih slučajeva i ne mogu reći zbog čega neki idu brzo, a neki ne, jer koliko znam u sudovima su zatupljeni suci i tužitelji iz sva tri naroda. Mislim da je problem to što nemaju financijskih sredstava i dosta sudaca i tužitelja”, kaže Inzko.

Dodao je da je nedavno s glavnim haškim tužiteljem Sergeom Brammertzom razgovarao da bi tužitelji u regiji trebali mnogo tješnje surađeivati i da se uhićuju “pravi kriminalci i zločinici”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*