Inzko: I građani RS žele da BiH uđe u EU

inzko-port Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da velika većina građana Bosne i Hercegovine, uključujući građane Republike Srpske, žele da se njihova zemlja pridruži Europskoj uniji. Stoga je dužnost svih, a prije svega domaćih lidera, da učine sve što je u njihovoj moći da postignu taj cilj”, rekao je visoki predstavnik i posebni predstavnik EU-a Valentin Inzko na sastanku sa premijerom RS Miloradom Dodikom, danas u Banjoj Luci. U vezi s tim, visoki predstavnik i posebni predstavnik EU-a Inzko spomenuo je predstojeću konferenciju koja će se održati u Sarajevu 2. lipnja, kao još jedan signal privrženosti EU-a ovoj regiji.
Inzko je iznio stav da se mjeseci koji predstoje prije izbora u listopadu moraju iskoristiti da se ubrzaju prijeko potrebne reforme. “Svaki korak prema integraciji u EU može uticati na svakodnevni život svih građana i donijeti im bolje životne uvjete. Fokus treba biti na ekonomiji i otvaranju novih radnih mjesta”, rekao je Inzko.
Inzko je također razgovarao o državnoj i vojnoj imovini, Distriktu Brčko, trenutnom posjetu misije MMF-a BiH, Istanbulskoj deklaraciji, ekonomskim pitanjima, presudi Europskog suda za ljudska prava i drugim aktualnim pitanjima.
Sastanak Inzka i Dodika također je bio prilika za osvrtanje na pet ciljeva i dva uvjeta koje je Vijeće za implementaciju mira postavilo za tranziciju OHR-a u međunarodnu strukturu koju bi predvodila EU.
Inzko je u Banjoj Luci boravio kako bi sudjelovao u javnoj debati posvećenoj budućnosti BiH u Evropskoj uniji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*