Inzko i Lajčak: Sarajevski summit će potvrditi opredijeljenost EU za stabilnost i prosperitet u regiji

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU (EUSR) Valentin Inzko danas se u Sarajevu sastao s aktualnim ministrom vanjskih poslova Republike Slovačke i svojim prethodnikom na poziciji visokoga predstavnika  Miroslavom Lajčákom.

Govoreći o trenutnim političkim izazovima u Bosni i Hercegovini, Inzko je rekao da je na situaciju utjecalo približavanje općih izbora, priopćeno je iz OHR-a.

Kao odgovor na ovu situaciju, međunarodna zajednica i EU pojačali su fokus na BiH. Visoka predstavnica EU Ashton, generalni tajnik NATO-a Rasmussen, ministri vanjskih poslova Moratinos i Frattini, te zamjenik državnog tajnika Steinberg su među službenicima koji su posjetili BiH u posljednjih nekoliko mjeseci i izrazili potrebu da se ona vrati na put euroatlantskih integracija.

“Summit koji će se održati u Sarajevu 2. lipnja će potvrditi opredijeljenost EU za stabilnost i prosperitet u regiji”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

“BiH bi trebala iskoristiti ovu priliku i, generalno, njezine vlasti bi trebale pokazati da ulažu povećane napore da bi proveli reforme vezane za pristupanje EU, a to je nešto što građani očekuju od njih. Bez obzira na trenutni politički zastoj, određeni pomaci se mogu očekivati kada je riječ o liberalizaciji viznog režima, gdje je BiH postigla stvarni napredak. To pokazuje da napredak, koji donosi konkretne pogodnosti građanima, jeste moguć kada građani, mediji i civilno društvo zajedno učine dovoljan pritisak”, rekao je Inzko.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*