Inzko još čeka odluku Ustavnog suda

Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je danas da bi, nakon izjašnjavanja Ustavnog suda FBiH, mogao razmisliti o daljim koracima koji se odnose na povlačenje suspenzije Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH kojom je poništen izbor predsjednika i potpredsjednika ovog entiteta.

“Vjerujem da će se Ustavni sud kad-tad izjasniti o tome, nakon čega ćemo razmisliti o daljim koracima”, rekao je Inzko.

Podsjetimo, Inzko je 28. ožujka privremeno suspendirao odluke SIP-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta FBiH, te izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije. SIP je prije toga bio donio odluku da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uvjeti za konstituiranje Doma naroda, jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset županija u skladu zakonom.

Nakon Inzkovog naloga, bivša predsjednica FBiH Borjana Krišto povukla je 29. ožujka zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o konstituiranju Doma naroda federalnog Parlamenta i odluke o izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, te predala mandat visokom predstavniku u BiH.

Pitanje legalnosti Vlade Federacije BiH nije završena priča i javnost će narednih dana biti upoznata o koracima koje će HDZ 1990 poduzeti radi dokazivanja njenog nelegalnog formiranja, rekao je ranije portparol ove stranke Veso Vegar, no nije želio precizirati je li riječ o novom zahtjevu za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom FBiH ili zahtjevu za restrukturiranje Vlade FBiH.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara napomenuo je da ova stranka očekuje odgovor od Ustavnog suda FBiH i tužiteljstava BiH i FBiH o tome šta su učinili na sprječavanju “nasilnog preuzimanja vlasti” i koje su mjere poduzeli da budu sankcionirani oni koji su to učinili.

Čavara ocjenjuje da se od ovih institucija ne može očekivati bilo kakvo konstruktivno reagiranje na pitanje formiranja federalne Vlade, jer one od 17. ožujka, kada je ta Vlada imenovana, do danas nisu reagirale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*